We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

BIOBANK / Heide & von Beckerath

BIOBANK / Heide & von Beckerath

© Andrew Alberts© Andrew Alberts© Andrew Alberts© Andrew Alberts+ 18

  • Architects In Charge:Verena von Beckerath, Tim Heide
  • Collaborators:Jack Wilson, Aske Andersen, Daniel Bruns, Stefan Dietzel, Carolin Gyra, François Vaugoyeau
  • Building Services Engineer (Ducts)::H+S Ingenieure GmbH
  • Building Services Engineer (Wiring):Dr. Kausch Ingenieurbüro
  • Cooling Technology:LiCONiC AG
  • Client:Max-Delbrück-Centrum für Molekulare Medizin in der Helmholtz-Gemeinschaft (MDC)
  • City:Berlin
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Andrew Alberts
© Andrew Alberts

Text description provided by the architects. The new research building for the Max Delbrück Centre is situated at the Campus Berlin-Buch. It accommodates an automated cold storage for biological samples, the associated technical facilities and administrative offices plus ancillary rooms. All of these functions are contained within a compact building volume. The development is aligned along a historic central axis in the former Berlin-Buch parish cemetery while spatially interpreting the layout and orientation of existing larger and smaller laboratory buildings. The location, configuration and accessibility of the new building allow for its expansion in two directions at a later stage. 

© Andrew Alberts
© Andrew Alberts

The technical space contains the computer-controlled store with a cold storage cell that is independent from the building. It contains a maximum of five cooling tanks filled with liquid nitrogen that have an interior temperature of -20°C and which can each store approximately 1.3 million samples over a period of 30 years. Before the sample sets are stored they are unpacked, documented and temporarily kept in the space surrounding the cold store. The Biobank's administrative areas contain offices with up to five workstations.

© Andrew Alberts
© Andrew Alberts
Plan
Plan
© Andrew Alberts
© Andrew Alberts

The building is mostly single-storey but divides into a higher area for the cooling tanks and a lower interior space. This configuration resulted in the technical installations being placed on the roof. A liquid nitrogen tank which can be refilled from the outside is integrated into the Biobank's building volume. 

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Robert-Rössle-Straße 10, 13125 Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BIOBANK / Heide & von Beckerath" 11 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804840/biobank-heide-and-von-beckerath> ISSN 0719-8884
© Andrew Alberts

生化银行 / Heide & Von Beckerath

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.