Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France

Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France

The SOCKEEL + OLGGA consortium have won a competition to design the new Tribut Stadium in Dunkirk, France. The historic stadium, in a prominent location on a canal bank in central Dunkirk, will be transformed into a 5,000 seat stadium seeking to maximize inclusiveness and accessibility.

Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 2 of 11Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 3 of 11Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 4 of 11Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 5 of 11Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - More Images+ 6

Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 5 of 11
Movement through the transparent lattice animates the streetfront. Image Courtesy of Viktor Fretyán

The proposed scheme adopts a simple elliptical form, with a profile gently sloping towards the canal. A timber lattice ‘mask’ façade envelopes the stadium, acting as the unifying element across the large footprint. The façade animates the surrounding streets, with the lattice’s transparency revealing activity within the stadium, whilst a second skin shields spectators from prevailing winds and rain.

Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 2 of 11
Public plaza and entrance concourse. Image Courtesy of Viktor Fretyán
Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 3 of 11
Interior perspective with concourse in background. Image Courtesy of Viktor Fretyán

We propose an urban stadium which, with its light structure and its animated façade, will integrate perfectly to the city center and give access to the greatest number - SOCKEEL + OLGGA.

Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Facade
Perspective view of the plaza and concourse. Image Courtesy of Viktor Fretyán
Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 4 of 11
Exploded axonometric . Image Courtesy of Viktor Fretyán

The design team values the importance of public space and accessibility in the ‘city stadium.' A large plaza forms a link between the canal and stadium entrance, with its concrete surface animated by large circular steel plates and blocks of planting. Spectators entering via the concourse are directed towards the north and south stands. The stands are linked at the upper levels by a wide peripheral walkway, creating more space for public interaction, and offering views across the city of Dunkirk.

Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Facade
Proposed elevations. Image Courtesy of Viktor Fretyán
Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France - Image 9 of 11
Proposed sections. Image Courtesy of Viktor Fretyán

News via: SOCKEEL + OLGGA.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Boulevard Sainte-Barbe, 59240 Dunkerque, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Niall Patrick Walsh. "Competition Winning Stadium Design Promotes Inclusivity in Dunkirk, France" 04 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804599/competition-winning-stadium-design-promotes-inclusivity-in-dunkirk-france> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.