the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. Studio Gang, SANAA Among Winners of 2017 AIA Institute Honor Awards

Studio Gang, SANAA Among Winners of 2017 AIA Institute Honor Awards

Studio Gang, SANAA Among Winners of 2017 AIA Institute Honor Awards
Studio Gang, SANAA Among Winners of 2017 AIA Institute Honor Awards

The American Institute of Architects (AIA) have named 18 architectural and interior projects as recipients of the 2017 Institute Honor Awards, the profession’s highest recognition for excellence in design.

According to the AIA, “the 2017 Architecture program celebrates the best contemporary architecture regardless of budget, size, style, or type. These stunning projects show the world the range of outstanding work architects create and highlight the many ways buildings and spaces can improve our lives.”

The awarded projects were selected from nearly 700 submissions. The winners will be honored at the 2017 AIA National Convention in Orlando.

2017 Institute Honor Awards for Architecture

Aspen Art Museum / Shigeru Ban Architects
Associate Firm: CCY Architects

Aspen Art Museum / Shigeru Ban Architects. Image © Michael Moran
Aspen Art Museum / Shigeru Ban Architects. Image © Michael Moran

Founded in the late 1970s as a non-collecting institution, the Aspen Art Museum worked in tandem with the design team to determine programmatic needs and to ensure its new home completely supported the art it hangs. Adhering to a strict 18-month construction schedule, the new museum opened in 2014 and has seen a 400 percent increase in visitorship and a 1,140 percent increase in the number of students served by the museum’s educational outreach initiatives. Three floors—two above ground, one below—are dedicated to gallery space, while the top floor includes an ample multiuse space, café, and public terrace with sweeping views of the Rockies.

Carmel Place / nARCHITECTS

Carmel Place / nARCHITECTS. Image © Pablo Enriquez
Carmel Place / nARCHITECTS. Image © Pablo Enriquez

Winner of the 2012 adAPT NYC competition for New York City’s first micro-unit apartment building, Carmel Place represents a new housing paradigm for the city's growing small household population. The design of the 9 story building’s 55 units aims for spaciousness and luminosity through the implementation of 9’-8” ceilings, 8’ tall sliding windows and Juliet balconies. With a goal of conveying the residents’ nested scales of community, afforded by varied interior and exterior shared spaces, the building’s brick exterior massing resembles four slender “mini-towers” – a microcosm of the city’s skyline.

Carnegie Hall Studio Towers Renovation Project / Iu + Bibliowicz Architects LLP

Carnegie Hall Studio Towers Renovation Project / Iu + Bibliowicz Architects LLP. Image © Jeff Goldberg
Carnegie Hall Studio Towers Renovation Project / Iu + Bibliowicz Architects LLP. Image © Jeff Goldberg

The Carnegie Hall Studio Towers Renovation Project centered on: renovation, reorganization, and repurposing of 167,000 square feet of non-performance venues at the National Historic site. The 7-year project encompassed the creation of a Music Education Wing, new roof terrace, consolidation of administrative offices, expanded backstage space and functionality, and façade lighting to showcase the landmark. Substantial interior structural modifications and infrastructure upgrades aided in the success of the renovation. The project was awarded LEED Silver Certification, one of the oldest and most notable buildings in the country with such distinction.

The Cotton Gin at the CO-OP District / Antenora Architects LLP

The Cotton Gin at the CO-OP District / Antenora Architects LLP. Image © Brian Mihaelsick
The Cotton Gin at the CO-OP District / Antenora Architects LLP. Image © Brian Mihaelsick

The reuse of the two existing cotton gin structures is the first piece of a 2012 master plan to revitalize the site, which was purchased by the City of Hutto. Both structures were selectively deconstructed and reused to create a single open-air 6,500-square-foot public events space. The new building is wrapped in perforated stainless steel that reflects the hot Texas sun during the day and provides intriguing transparency at night. The design team succeeded in creating a flexible space for public and private events that complements everything from programmatic functions of the local library and farmer’s markets to artisan fairs and wedding receptions.

Grace Farms / SANAA
Associate Firm: Handel Architects

Grace Farms / SANAA. Image © Iwan Baan
Grace Farms / SANAA. Image © Iwan Baan

Grace Farms was established with the idea that “space communicates” and can inspire people to collaborate for good. To realize this vision, Grace Farms Foundation appointed SANAA to create a porous, multipurpose building nestled within an 80-acre landscape that would encourage people to engage with nature, the arts, justice, community, and faith. The River building emerged as a new kind of public space that embodies these aspirations. Its sinuous structure is comprised of 203 individually curved glass panels containing five volumes: a sanctuary; library; commons; pavilion; and partially submerged Court.

Reva and David Logan Center for the Arts / Tod Williams Billie Tsien Architects
Associate Firm: Holabird & Root

Reva and David Logan Center for the Arts / Tod Williams Billie Tsien Architects. Image © Tom Rossiter
Reva and David Logan Center for the Arts / Tod Williams Billie Tsien Architects. Image © Tom Rossiter

Sitting on the southern edge of Chicago’s Midway, the Center houses the University of Chicago’s visual arts, film, music, and theater programs, finally uniting the programs under one roof.  The building comprises a 10-story tower and an adjacent two-story “podium.” Both are clad in Missouri limestone cut into four-foot lengths and laid as bricks. The material echoes the limestone found on the University’s neo-Gothic structures as well as Frank Lloyd Wright’s Robie House, also located on campus.  Bathed in natural light, the smaller building is lit by north-facing skylights throughout its many creative spaces.

St. Ann's Warehouse / Marvel Architects

St. Ann's Warehouse / Marvel Architects. Image © David Sundberg/ESTO
St. Ann's Warehouse / Marvel Architects. Image © David Sundberg/ESTO

Beneath the Brooklyn Bridge, Marvel Architects has brought the brick and mortar ruins of the historic Tobacco Warehouse back to life, creating a new theater space for renowned presenter St. Ann's Warehouse. Leading a team of Silman, Buro Happold and Charcoalblue, Marvel created a controlled acoustical environment using natural state materials - concrete, blackened steel, Douglas fir plywood. With a respectful sleight of hand, a new roof floats atop a ribbon of solid glass brick. Adjacent to the theater is a trapezoidal garden designed with Michael Van Valkenberg Landscape.

The Six Affordable Veteran Housing / Brooks + Scarpa

The Six Affordable Veteran Housing / Brooks + Scarpa. Image © Tara Wujcik
The Six Affordable Veteran Housing / Brooks + Scarpa. Image © Tara Wujcik

The SIX is a 52-unit LEED Platinum affordable housing and support services building for disabled veterans. Located in the MacArthur Park area of Los Angeles which has one of the highest densities in the USA with a total population of 120,000 people in 2.72 square miles.  The SIX breaks the prescriptive mold of the traditional shelter by creating public and private "zones" in which private space is deemphasized, in favor of large public areas. The organization is intended to transform the way people live-away from a reclusive, isolating layout towards a community-oriented, interactive space.

Stanford University Central Energy Facility / ZGF Architects LLP

Stanford University Central Energy Facility / ZGF Architects. Image © Matthew Anderson
Stanford University Central Energy Facility / ZGF Architects. Image © Matthew Anderson

The Central Energy Facility is the heart of Stanford University's transformational campus-wide energy system, projected to reduce greenhouse gas emissions by 68%. The centerpiece of this composition of large, industrial components is a central courtyard pivoting around a 2.5-million-gallon hot water thermal storage tank, showcasing the energy plant’s mission. The architecture takes its cues from Stanford’s rich heritage: the Stanford arcade is reimagined as PV trellis; integrally colored cast-in-place concrete nods to the prevalent limestone; and weathered CorTen steel accents suggest terra-cotta tile roofs that give the campus much of its character.

THREAD: Artists' Residency and Cultural Center / Toshiko Mori Architect

THREAD: Artists' Residency and Cultural Center / Toshiko Mori Architect. Image © Iwan Baan
THREAD: Artists' Residency and Cultural Center / Toshiko Mori Architect. Image © Iwan Baan

Located in the remote village of Sinthian, Senegal, this project offers multiple programs for the community, including a gathering space, performance center, and residency for visiting artists. In the design, a parametric transformation of the traditional pitched roof inscribes a series of courtyards within the plan of the building while also creating shaded, multi-purpose areas around the perimeter of the courtyard. The inversion of the roof creates an effective strategy for the collection and storage of rainwater, capable of fulfilling substantial domestic and agricultural water needs for the community. Relying exclusively on local materials and construction techniques, the building’s traditional structure is formed primarily of bamboo and spaced-brick walls that absorb heat and promote airflow through the building interior.

Yale Center for British Art Building Conservation Project / Knight Architecture

Yale Center for British Art Building Conservation Project / Knight Architecture. Image © Richard Caspole
Yale Center for British Art Building Conservation Project / Knight Architecture. Image © Richard Caspole

Following nearly forty years of continuous operation, the Yale Center for British Art, designed by Louis I. Kahn and recipient of AIA’s Twenty-five Year Award, faced mounting programmatic, infrastructural, and operational pressures which threatened to degrade its extraordinary architectural character. The multi-year conservation project renewed interior finishes that had grown tired and worn; restored and expanded teaching spaces that were oversubscribed and underequipped; fortified spaces for exhibition, storage, and study of the growing collection; and replaced vital building systems which had reached the end of their practical life.

2017 Institute Honor Awards for Interior Architecture

30 Rockefeller Plaza: 65th Floor, Rainbow Room, SixtyFive / Gabellini Sheppard Associates
Associate Firm: Montroy Andersen DeMarco

30 Rockefeller Plaza: 65th Floor, Rainbow Room, SixtyFive / Gabellini Sheppard Associates. Image © Paul Warchol
30 Rockefeller Plaza: 65th Floor, Rainbow Room, SixtyFive / Gabellini Sheppard Associates. Image © Paul Warchol

Gabellini Sheppard Associates opened a new chapter for the 13,160-square-foot Rainbow Room and 65th floor, blending contemporary needs with design that rekindled the room’s original Art Deco-inspired spirit and radiant notoriety of 1934. In the Rainbow Room, the revitalization of the rotating dance floor, addition of mesmerizing crystal window veils, and restoration of the chandelier and central dome, reinforce the modern-day grandeur. In Bar SixtyFive, a faceted ceiling composed of glass-reinforced gypsum panels anchor the space, reinterpreting the open-air height the room once had as a sun parlor.

General Motors Design Auditorium / SmithGroupJJR

General Motors Design Auditorium / SmithGroupJJR. Image © James Haefner Photography
General Motors Design Auditorium / SmithGroupJJR. Image © James Haefner Photography

In 1956, the General Motors styling team moved from Detroit to a new design space. The complex, originally designed by Eero Saarinen, has become a legendary corporate master piece of planning and design. For SmithGroupJJR, the overall design intent was to modernize the facility but to do so in a manner consistent with the original Saarinen detailing. Technologies of materials, lighting and audio/visual have progressed dramatically and the revised Design Dome is now poised for General Motors to re-establish the relevance of this significant space for the design community.

George Washington University, Milken Institute School of Public Health / Payette
Associate Firm: Ayers Saint Gross

Milken Institute School of Public Health / Payette. Image © Robert Benson
Milken Institute School of Public Health / Payette. Image © Robert Benson

Located on iconic Washington Circle Park in the heart of the nation’s capital, this School of Public Health is a rigorous, innovative response to site and program. With its most sustainable solutions so deeply embedded as to be nearly indistinguishable, it keenly demonstrates the symbiotic relationship between sustainability and public health. The building’s unusual skylit atrium, in which classrooms and study areas overlook the city through an open latticework of floor openings, invites exploration and discovery. The building supports a highly effective learning and interaction environment that is equally memorable for its intimacy and transparency.

In Situ / Aidlin Darling Design

In Situ / Aidlin Darling Design. Image © Matthew Millman
In Situ / Aidlin Darling Design. Image © Matthew Millman

Located in the recently reopened San Francisco Museum of Modern Art (SFMoMA), In Situ represents a unique intersection of art, design, food and community. The restaurant features a curated collection of culinary innovators from around the world to make their contributions accessible for greater public engagement. Its design operates at many scales from urban to the intimate, and is intended to engage all of the senses with an emphasis on tactility and acoustics. The exposed interior shell of the building provides a backdrop for discreetly placed "artifacts" which include commissioned art, custom designed lighting, custom furniture and a sculptural wood ceiling.

Pinterest HQ / IwamotoScott Architecture with Brereton Architects

interest HQ / IwamotoScott Architecture with Brereton Architects. Image © Bruce Damonte
interest HQ / IwamotoScott Architecture with Brereton Architects. Image © Bruce Damonte

The new Pinterest headquarters is inspired by the redesign of the company's web platform — clean, simple, intuitive. It occupies a concrete structure in the SOMA district that previously housed a John Deer factory. A key aspect of the design extends the existing atrium through to the ground floor, spatially connecting all four floors. The Knitting Stair occupies this newly-activated heart of the building. The workspace program is organized as porous, concentric layers around the atrium and Knitting Stair, opening up to the city at the ground floor’s lobby, café, all-hands space and maker lab.

University of Massachusetts (UMass) Dartmouth, Claire T. Carney Library / designLAB architects
Associate Firm: Austin Architects

University of Massachusetts Dartmouth, Claire T. Carney Library / designLAB Architects. Image © Jonathan Hillyer
University of Massachusetts Dartmouth, Claire T. Carney Library / designLAB Architects. Image © Jonathan Hillyer

Conceived in 1963 as a utopian community by architect Paul Rudolph, the UMass Dartmouth campus remains a tour de force of late 20th-century architectural exuberance and optimism. The Claire T. Carney Library is the 160,000-square-foot centerpiece of the concentric campus plan. designLAB’s transformation celebrates the historic architecture, while creating a state-of-the-art learning environment, improved group study spaces, a cafe, a lecture space, and a new campus living room. Inspired by Rudolph’s original design intentions, the renovation included the re-introduction of a vibrant color palette, bold supergraphics, and dynamic social spaces.

Writers Theatre / Studio Gang

Writers Theatre / Studio Gang. Image © Hedrich Blessing
Writers Theatre / Studio Gang. Image © Hedrich Blessing

While functional requirements of performance venues often dictate opaque volumes, the 36,000-square-foot Writers Theatre is instead a transparent cultural anchor that embraces its community. A double-height lobby provides a flexible space for outreach, gatherings, and performances, with glass doors that open to the adjacent park. Clad in wood hewn from the site, box office and concessions are treated as furniture, integrated into flexible lobby tribune seating. A canopy walk hung from timber trusses provides an open-air gathering place before, after, and between shows. The two stages are configured to enhance the intimacy for which Writers is known while creating new opportunities for innovative performance.

More information on the awards can be found here.

New and project descriptions via AIA.

View the complete gallery

About this author
Cite: Patrick Lynch. "Studio Gang, SANAA Among Winners of 2017 AIA Institute Honor Awards" 17 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803585/studio-gang-sanaa-among-winners-of-2017-aia-institute-honor-awards/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.