the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Mexico
  5. Miguel Montor
  6. 2016
  7. Walden Dos School / Miguel Montor

Walden Dos School / Miguel Montor

  • 17:00 - 16 November, 2016
Walden Dos School / Miguel Montor
Walden Dos School  / Miguel Montor, © Onnis Luque
© Onnis Luque

© Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque © Onnis Luque + 38

  • Architects

  • Location

    Huixquilucan, Estado de Mexico, 53598 Naucalpan de Juárez, Méx., Mexico
  • Team

    Mónica Mateos, Francisco Iván Bustillos
  • Area

    1335.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Collaborators

    Regina De Hoyos, Paloma Envila, Juan Manuel Armendáriz, Aremi Miranda, Ana Laura Cardoso, Sebastián Bidault.
  • Construction

    Lorenzo Farfán Villegas
  • Landsacpe

    Taller de paisaje entorno. Tontatiuh Martínez, Hugo Sánchez, Renata Gallegos.
  • Client

    Eduardo Hermosillo Fuster
  • More Specs Less Specs
© Onnis Luque
© Onnis Luque

Text description provided by the architects. Walden Dos School is located in northwest Mexico City, near the border between Huixquilucan and Naucalpan, in the middle of Interlomas, a highly commercial and constantly growing area; its facilities offer daycare and kindergarten.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
Sketch
Sketch
© Onnis Luque
© Onnis Luque

Even though the site provides the project with an incredible commercial potential, it also represents a big challenge, due to specific conditions. It is an urban node, limited by one of the most important avenues of the area on the front and by a river on the back, which makes pedestrian transit almost impossible. Additionally, the surroundings include many vertical-housing buildings that block natural sunlight from the project, at different times of day. These are just some of the determining points that led the way to a proper design for the school.  

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The project is based on the renovation, recovery and enlargement of a pre-existing school that needed a new architectural design to fit the new owner’s educational program. This became the perfect opportunity to come up with a fresh design for the site, providing not only a new image, but also a better response to the difficulties of its location.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

Children are the main character in this project because they are the ones who inhabit the space. They travel across courtyards, halls, classrooms and gardens, weaving the pre-existing spaces with the new ones. These spaces are constantly flooded with natural light, which allows them to transform throughout the day and become different places every hour. Such spaces are replacing old and dark hallways that are now sunbathed gardens that offer a variety of experiences.                                         

© Onnis Luque
© Onnis Luque
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Onnis Luque
© Onnis Luque

By means of multiple perforations made along the building, we provided a sense of orientation, allowing constant visual connection between the inside and the outside, thus giving its users a feeling of safety, which is essential for the proper function of any school.

Sketch
Sketch

Most of the classrooms were designed to have direct connection with the courtyard – gardens, thus enabling outdoor activities during any class as well as keeping in touch with nature.  

Without a doubt, another important element in the design was betting on a palette of low maintenance materials with low environmental impact, which added to the landscape design and defining this project as being more sensitive to it natural context.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The chosen color palette is meant to contribute to the school´s educational model. It is subtle and simple and it lets children relate its colors to the ones they see natural context like wood, stone, water, vegetation and light, replacing the classic bright and pastel colors found in most schools.

We believe that all these intentions define Walden Dos School as an elegant and simple project, committed to improving its student’s lives and their environment. 

© Onnis Luque
© Onnis Luque

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Walden Dos School / Miguel Montor" [Colegio Walden Dos / Miguel Montor] 16 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799417/walden-dos-school-miguel-montor/> ISSN 0719-8884