the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Warehouse
  4. France
  5. Kengo Kuma & Associates
  6. 2014
  7. Macdonald Public Facility Complex / Kengo Kuma & Associates

Macdonald Public Facility Complex / Kengo Kuma & Associates

  • 02:00 - 25 July, 2016
Macdonald Public Facility Complex / Kengo Kuma & Associates
Macdonald Public Facility Complex  / Kengo Kuma & Associates, © Guillaume Satre
© Guillaume Satre

© Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre + 30

      • Competition Team

        Kengo Kuma, Nicolas Moreau, Jun Shibata, Charlotte Brussieux, Louise Lemoine, Shinku Noda, José Mateluna Pérez, Charlotte Duvernoy
      • Developpment Team

        Kengo Kuma, Yuki Ikeguchi, Sebastien Yeou, Matthieu Wotling, Charlotte Brussieux, Louise Lemoine
      • Structural Engineer

        AIA
      • Mechanical Engineer

        AIA
      • Quantity Surveyor

        AIA
      • Acoustician

        Peutz & associates
      • HQE

        AIA
      • Security / Fire Consultant

        Vulcaneo
      • Façade

        TESS
      • Client

        Paris City Council
      • Budget

        41 762 000 € HT
      • Site Area

        11 000 sqm
      • Total Floor Area

        10 720 sqm
      • More Specs Less Specs
      © 11H45
      © 11H45

      Text description provided by the architects. The creation of a public equipments complex within the warehouse Macdonald allows to realize the link between existing architecture and architecture to come, revealing the needs and developments of a changing society.  It is also the pretext of the connexion between traditional processes and contemporary needs.Existing warehouse’s architect, Marcel Forest, described it as a base, convenient to the reception of future extensions.This one will be realized by a light metallic structure, a support of a big linear roof sheltering an ensemble of public services.

      © Guillaume Satre
      © Guillaume Satre

      This big roof put on the existing base, participates in the development of an architectural heritage by adapting it to contemporary functional needs.By its dimensions, its situation and its size, the existing building and its extension is to be looked as and considered on a territorial scale, offering a horizon, proposing an infrastructure. The territory becomes therefore support of the new project; the existing offers the base whereas the roof serves as an unifying element, sheltering a succession of spaces and functions.

      © Guillaume Satre
      © Guillaume Satre

      Urban and landscaped insertion

      The project is located in a strategic position, at the start of the 600m long existing warehouse, between the viaduct of railroad networks and the boulevards Maréchaux, in the center of a zone in full urban restructuration connected to the city and its surrounding by new tramway lines. The insertion of the project answers three imperatives: 

      -  The urban reglementation

      -  The will to create a strong and contemporary architectural image

      -  The will to join the context in a just balance, responding to the obligation of preservation of the North facade

      © 11H45
      © 11H45

      The architectural intervention is made of a game of horizontal which strengthens the expression of the existing building. The unity and the homogeneity of the place are looked for to avoid the expression of the programmatic accumulation. The rhythm of the facade, sequenced, is given by a succession of metallic vertical elements. The continuity of the architectural vocabulary of the various equipments confers to give to the building a unity which joins on the scale of the whole masterplan designed by OMA.

      © Guillaume Satre
      © Guillaume Satre

      The roof

      It shelters all the programs and puts in relation the inside and the outside. The overhang generates an interstitial space and defines a profile while marking the continuous statutory line of 65.26 NGP. The ascending edge of the roof from east to west also gives to the silhouette the expression of the start of the general complex.

      Structure
      Structure

      Thanks to a folded plans vocabulary, public places are connected to the private spaces, as well as the outside square and the inner courtyards. On the outside, its materiality is reinforced by the use of a parisian traditional material (zinc) whereas on the inside, it become lighter and perforated through an alternation of glass elements and zinc panels, allowing the best enlightening for the courtyards.

      © Guillaume Satre
      © Guillaume Satre
      © André Morin
      © André Morin

      Filters 

      The composition and materiality of the façade respond to the general design given by OMA masterplan. Each has to be composed through a superposition of horizontal stratas, materialized with crystal and mineral elements. The structure grid is the starting point for the general composition of the façade. Density of the louvers allows to express the privacy of the functions beyond.

      Detail
      Detail

      Façade 

      The relation between inside and outside is handled through the use of filter. It composes, defines and distinguishes facades and is therefore decline through 2 different types: on the outside dark grey metallic louvers that dialogue with the context marked by its industrial past , on the inside a double glass skin, made of an alternation of glass panels and of a metallic membrane which spreads the light.  The depth of the filter is investigated in its multiple dimensions. Space and light are therefore amplified.

      © Guillaume Satre
      © Guillaume Satre

      Exteriors spaces

      The succession of the courtyards organized in terrace on different levels allows the needed separation between the junior schoolyard and the high school courtyard. The sequence of the outside spaces is materialized by the implementation of vegetable strips: these are also similar in a way to a filter and bound the space without creating real borders.

      © Guillaume Satre
      © Guillaume Satre

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Macdonald Public Facility Complex / Kengo Kuma & Associates" 25 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791869/macdonald-public-facility-complex-kengo-kuma-and-associates/> ISSN 0719-8884
      © Guillaume Satre

      Macdonald公共设施综合体 / Kengo Kuma & Associates