All
Projects
Products
Events
Competitions

Elongated Industrial Box - Ding Hui Yuan Zen & Tea Chamber / He Wei

Elongated Industrial Box - Ding Hui Yuan Zen & Tea Chamber / He Wei

Courtyard. Image © Zou Bin © He Wei. Imagethe building façade in the winter-detail the entrance lobby. Image © Zou Bin meditation room. Image © Zou Bin + 32

Renovation  · 
Beijing, China
  • Architects Authors of this architecture project 3andwich Design / He Wei Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Project Team

    Chen Long, Wang Qi,Zhao Zhuoran
  • Client

    Better Lift Art Club Co., Ltd
  • Land area

    300sqm
  • Lighting Design Team

    Zhang Xin, Han Xiaolong, Zhou Xuanyu
  • Special Adviser

    Xue Xiaoming, Zhang Yicheng
  • Site Area

    300 sqm
More Specs Less Specs
Courtyard. Image © Zou Bin
Courtyard. Image © Zou Bin

Text description provided by the architects. This is a factory renovation project. Rebuilt into an office in its latest renovation, the old factory experienced several times of renovation after its construction in 1970s. Unlike other factories with large space, the factory doesn’t have a big space span while the height is normal showing no special features. However, a 100 square meters backyard is quite impressive. Based on the owner’s requirement, designers need to reconstruct it into a Zen Chamber.

© He Wei. Imageo see the corridor from the courtyard,
© He Wei. Imageo see the corridor from the courtyard,

As a Zen Chamber, it should have the Eastern spirit and ancient concept. Certainly, the ancient concept is not a simple display of traditional symbols. This design wishes to convey the essence of the Chinese private gardens, such as “seeing a bigger picture from small matters” and “the path winds through high peaks”.

the large teahouse on the second floor, a bright space to overlook the courtyard. Image © Zou Bin
the large teahouse on the second floor, a bright space to overlook the courtyard. Image © Zou Bin

The core of the design is restructuring the circulation of the space. Designers gave up the simple layout of the existing circulation space with hanging stairs directly attached to its entrance. The design creates a longer circulation for people to calm down when entering the main space in the philosophy of Zen Tea. An extra-long, zigzag path is made: people can enter the building from the west side after passing through a long and narrow semi-outdoor corridor. They will enter the backyard after turning to the north and walking through the entire Zen Chamber.

Section
Section

Architect added a folded stairs in this area, located between the long ramp and paralleled stairs. People will see the inner courtyard and a big tearoom through the grating racks while stepping up the stairs. Then they can reach to the second floor through a long, narrow, and closed space. The second floor is served as the main public space of the building, including a Guqin (a representative instrument of traditional Chinese musical culture) room, small tearooms, meditation room and a large tearoom.

meditation room. Image © Zou Bin
meditation room. Image © Zou Bin

The changing rhythm of the brightness is another key of renovation. Around the inner court, the newly created space changes its appearance between the natural light and the artificial light arranging the transparent, semi-transparent and close-up visual effects. After entering the building, people could enjoy the courtyard in different time and different perspectives, and vice versa, which is also a practice of sampling the Chinese garden.

The light and shadow in the front porch, photography. Image © Zou Bin
The light and shadow in the front porch, photography. Image © Zou Bin

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Beijing, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Elongated Industrial Box - Ding Hui Yuan Zen & Tea Chamber / He Wei" 11 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791103/elongated-industrial-box-ding-hui-yuan-zen-and-tea-chamber-he-wei/> ISSN 0719-8884
The night view of the facade, the inner light creates the feeling of tranquility. Image © Zou Bin

北京定慧圆禅茶会所 / 三文建筑/何崴工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.