the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United Kingdom
  5. Mark Fairhurst Architects
  6. 2015
  7. Koops Mill / Mark Fairhurst Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Koops Mill / Mark Fairhurst Architects

  • 10:00 - 5 March, 2016
Koops Mill / Mark Fairhurst Architects
Koops Mill / Mark Fairhurst Architects, © Adam-Scott
© Adam-Scott

© Adam-Scott © Adam-Scott © Adam-Scott © Acorn Estate Agent + 23

  • Developer/ Contractor

    Kuropatwa Limited
  • Concept Architect on the initial planning scheme

    Chassay Studio
  • Structural Engineer

    John Grimes Partnership Ltd
  • M&E Engineers

    Dee Environmental Solutions Limited
  • CDM Coordinator

    GKR Associates
  • Party Wall Surveyor

    GKR Associates
  • Acoustic Consultants

    KP Acoustics
  • Energy Consultants

    Energy Solutions
  • Residential Area

    7,771 ft2
  • Commercial Area

    2,465 ft2
  • More Specs Less Specs
© Adam-Scott
© Adam-Scott

Text description provided by the architects. The development, Koops Mill, successfully resolves the complex historic and industrial context in the heart of the Capital. The ‘brownfield’ development is a template for successful urban design at a time of acute housing shortage. The building provides innovative high quality contemporary accommodation of excellent value for money within a competitive market place.

Courtesy of Mark Fairhurst Architects
Courtesy of Mark Fairhurst Architects

Project and Site Location
A mixed use development comprising two ground floor commercial units totalling 2,475 sq/ft, two 1-bed, three 2-bed, two 3-bed residential flats and a standalone studio house. The ‘brownfield’ development is located to the rear of Neckinger Mills at 162-164 Abbey Street. The site is within 10 minute walk to Bermondsey Station and the Design Museum on the river front, and walking distance to London Bridge and Borough Market.

© Adam-Scott
© Adam-Scott

Existing Context
The project is built within the curtilage of the Grade II Listed 19th Century former tannery mill. The building represents the last surviving Victorian mill building in Bermondsey following the Blitz. Victorian tanning pits were originally located to the rear of the mill adjacent to the Greenwich railway viaduct and later developed with a mid-20th Century prefabricated ‘Atcost’ shed used as a commercial workshop, which fell into disrepair. The former warehouse was converted in the early 1980’s into some of the first warehouse ‘loft’ apartments in London providing large open plan living spaces within an existing industrial building along with studio accommodation where Mark Fairhurst Architects was first established. In 1994 the Jubilee Extension Underground line was constructed 26 metres directly under the site which along with the heavily used railway viaduct, into London Bridge, created a significant design challenge.

© Adam-Scott
© Adam-Scott

Design Considerations and Features
The building is approached via a gated courtyard, paved with recycled cobbles, providing communal access and parking to the building and existing development. The massing is stepped backed at each ascending floor creating private landscaped terraces for the apartments reducing the visual impact on the existing tenants.

© Adam-Scott
© Adam-Scott

The large double glazed aluminium windows, with subdivisions, mirror the existing cast iron Victorian warehouse windows; structural glass balustrades, rustic dark grey bricks, render and aluminium mesh cladding accentuate the new massing.

Section
Section

To complement the scale of the existing warehouse apartments the client was keen to provide generous sized units to maintain the character and quality of the existing development. The project features a 3-bedroom penthouse on the third floor with an atelier scaled north facing glazed sloped roof over the living space offering an uncompromising amount of natural daylight and exceptional view to the Shard.

© Adam-Scott
© Adam-Scott

Types of Construction
The building was constructed from a steel framed structure with precast concrete hollow-core floor planks and an in-situ composite reinforced concrete topping to reduce the building weight and temporary support during the construction. A reinforced concrete deep strip foundation bears into gravel designed to minimise the bearing stress on the underground tube line directly below the site.

© Adam-Scott
© Adam-Scott

The foundation strips have been cut short with a cantilevered reinforced concrete slab arrangement along the western elevation facing the railway viaduct to prevent undermining the historic viaduct foundation. A brick cavity wall has been used at the ground and first floor to maintain the acoustic integrity of the flank details while a light gauge galvanised steel framing system supporting the insulated render finish has been used to the upper floors to reduce the dead load onto the steel beams as the massing cascades inwards.

© Acorn Estate Agent
© Acorn Estate Agent

Sustainability
The residential units have achieved Code for Sustainable Homes Level 4 rating and EPC A or B ratings while the ground floor office unit has achieved the BREEAM ‘Excellent’ rating.  13 enclosed residential bicycle storage spaces and 4 secured commercial bicycle storage spaces are provided on site to encourage cycling. The building is substantially thermally insulated and has windows and cladding systems with high thermal and acoustics performance.  A mechanical heat recovery ventilation system is standard to all apartments maintaining energy efficiency as well as acoustic protection to the occupiers.

© Adam-Scott
© Adam-Scott

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Mark Fairhurst Architects
Office
Cite: "Koops Mill / Mark Fairhurst Architects" 05 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782727/koops-mill-mark-fairhurst-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.