the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. How Schønherr is Transforming Aarhus with Experimental Urban Interventions

How Schønherr is Transforming Aarhus with Experimental Urban Interventions

How Schønherr is Transforming Aarhus with Experimental Urban Interventions
How Schønherr is Transforming Aarhus with Experimental Urban Interventions, The City Park / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The City Park / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival

Since 2010, the Danish architects from Schønherr have been developing a series of large-scale urban interventions for the Aarhus Festival, the largest cultural festival in Denmark. These temporary projects have transformed the streets and parks into extraordinary public spaces, changing the natural topography of the city to attract citizens and bring them together.

We present their last four projects: "The Forest" (2010), "The City Park" (2012), "The Plaza" (2014) and "Bishops Square" (to be completed this 2016).

The City Park / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert The City Park / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert + 49

THE FOREST

The first "experiment" was performed in 2010 when Schønherr created "The Forest," a landscape of artificial hills opposite the Cathedral in the city's central square. The intervention led to the sudden appearance of hundreds of large trees in a normally empty space, including an undulating surface with moss and grass. This park not only filled the area with new fragrances, colors and sounds, but also had an impressive turnout that surprised even the festival organizers.

The Forest / Schønherr © Google
The Forest / Schønherr © Google
The Forest / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The Forest / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The Forest / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The Forest / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The Forest / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The Forest / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The Forest / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The Forest / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival

THE CITY PARK

In 2012, inspired by the popularity of the previous project, the architects met again with the organization to raise "The City Park." In this case, the green areas in front of the municipality and the Musikhuset (Music Theatre) merged to form a large green lawn that covered one of the busiest street of the city, blocking the passage of cars for two weeks. The park created a new perspective for the citizens of Aarhus as well as a new way of moving in this central point of the city.

The City Park / Schønherr © Google
The City Park / Schønherr © Google
The City Park / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The City Park / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The City Park / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The City Park / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The City Park / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The City Park / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The City Park / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
The City Park / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr

THE PLAZA

Two years later, "The Plaza" project addressed two areas at once: the new culture area around the remodeled former railway station and the square in front of the passenger railway terminal. These two areas lack a natural connection and the square in front of the station is normally occupied by cars. The aim was to recover this parking area opposite the station to reveal its excellent proportions as a public space, at the same time to directing the flow to this new cultural area. Again the traffic was stopped (except buses) by a thick layer of sand and gravel that erased any traces of the sidewalks and streets.

The Plaza / Schønherr © Google
The Plaza / Schønherr © Google
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert
The Plaza / Schønherr. Image © Martin Schubert

These projects, which began as playful ideas to support the festive atmosphere during the event, have become a completely new way of working with the urban design; a methodology for large scale work. Their different configurations and spatial possibilities can be tested in the field, before being replicated or implemented permanently.

Architects: Schønherr
Client: Aarhus Festival (2010, 2012, 2014) / Municipal Authority For Children And The Young (2010)
Engineer: Niras (2014)
Contractor: Per Malmos (2010, 2012, 2014), Th-Gruppen, Huj, Johs. Sørensen Og Sønner, Vietz (2014)
Water: Fokdal Springvand (2010), Ry Pool Aps, Grundfos (2012)
Services: Concept Development, Design, Project Coordinating, Tender dnd Technical Supervision
Awards: Landskabsprisen 2011 ("The Forest"), Midlertidig Arkitektur­pris 2012 ("The City Park"), Stadsarkitektens Særpris 2014 ("The Plaza")
Status: Temporary Urban Spaces – First Week In September 2010, 2012, 2014
Total Area: The Forest, 1500 m2; The City Park, 4.600 m2; The Plaza: 3200 m2
Cost: 606.000 Dkk (2012), 1 Mio. Dkk (2010), 2.2 Mio. Dkk (2014)

BISHOPS SQUARE
In Construction

Based on the experiments of the festival, the Municipality of Aarhus invited Schønherr to design a new scheme for Bishops Square (Bispetorv). The goal of the project is to use the same basic ideas of dialogue, full scale construction and temporary interventions as the central elements in a design process that involves both the city and its citizens.

Bishops Square / Schønherr © Google
Bishops Square / Schønherr © Google
Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr

The project seeks to return the square to its citizens, creating a vibrant urban space where the activities are based on the needs of the people instead of cars. For this, the architects are working with three groves of trees that they will be joined by an inclined surface of wood, allowing visitors to sit and play. The surface matches the natural inclination of the square and creates areas that can be used to drink a cup of coffee, sit and watch artistic performances or for children to play with their sleds in winter.

Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr
Bishops Square / Schønherr. Image Courtesy of Schønherr

Architects: Schønherr
Client: Aarhus Municipality
Engineer: Johansson &Kalstrup
Contractor: a. Enggaard a/s
Services: Idea development, design, public involvement, project design, tender, construction management and inspection
Status: Stage 1 completed 2015. Stage 2 to be completed 2016
Area: 9.500 m2
Cost: 5.500.000 Dkk (2016)

* Photographs: Martin Schubert, Martin Dam Kristensen for Aarhus Festival, Courtesy of Schønherr

The project descriptions were adapted from a text by Schønherr

View the complete gallery

About this author
José Tomás Franco
Author
Cite: Franco, José Tomás. "How Schønherr is Transforming Aarhus with Experimental Urban Interventions" [Modificando temporalmente la ciudad: espacios urbanos experimentales en Aarhus, Dinamarca] 30 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781124/temporarily-changing-the-city-experimental-urban-spaces-in-aarhus-denmark/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.