the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. France
  5. a+ samueldelmas
  6. Nozay Health Center / a+ samueldelmas

Nozay Health Center / a+ samueldelmas

  • 05:00 - 9 November, 2015
Nozay Health Center / a+ samueldelmas
Nozay Health Center / a+ samueldelmas, © Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Courtesy of a+ samueldelmas © Julien Lanoo © Julien Lanoo Courtesy of a+ samueldelmas + 22

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. In reaction to the depopulation of the countryside, rural communities wish to take care of their healthcare professionals, encouraging them to stay in the country by offering appealing work environments.

Courtesy of a+ samueldelmas
Courtesy of a+ samueldelmas

The project reinterprets Nozay’s regional landscape, in order to be properly inserted in its location named “Les terrasses de la Chesnaie”. The project is physically and visually connected to the town center, located lower. Its position utilizes the existent slope, by absorbing the parking area under the office space, to further liberate the landscape.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project is integrated to the environment by its topography and materiality. The roof work is directly inspired by the gable roofs of the surrounding country houses. Nozay’s blue stone is reinterpreted and adapted to the project. It covers the building’s pedestal and turns into the pavement of the public space in the form of thin slices of slate

Courtesy of a+ samueldelmas
Courtesy of a+ samueldelmas

The building is a monolith of pre-patinated
zinc. The roof’s materiality is pursued onto
the facade. Each zinc cone is truncated by a skylight, which provides a soft and intimate light and a natural ventilation of the interior space. Following a bioclimatic approach, the architecture is clean and compact. The landscape is contrasted by the unclear limits of the building, which are outlined by the skin’s spikes and the vertical sun shading system. In other words, the project combines the mineral and natural environment of Nozay.

Section
Section

Both, healthcare and office units, are organized around a courtyard. The openings, sculpted into the monolith in the form of an anodized aluminum loggia, ensure a visual perspective in every direction. Positioned at the end of the circulation, these loggias facilitate orientation in space.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nozay Health Center / a+ samueldelmas" 09 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776772/nozay-health-center-a-plus-samueldelmas/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Julien Lanoo

诺泽健康中心 / a+ samueldelmas

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.