the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Spain
  5. Valor - Llimos
  6. 2009
  7. Primary School “Puig de les Cadiretes” / Valor - Llimos

Primary School “Puig de les Cadiretes” / Valor - Llimos

  • 09:00 - 9 October, 2015
Primary School “Puig de les Cadiretes” / Valor - Llimos
Primary School “Puig de les Cadiretes” / Valor - Llimos, © Lluís Sans
© Lluís Sans

© Lluís Sans © Lluís Sans © Lluís Sans © Lluís Sans + 15

  • Architects

  • Location

    Carrer del Tossal Blanc, 25230 Mollerussa, Lleida, Spain
  • Architect in Charge

    Jaume Valor, with Marc Obradó and Elisabeth Sadurní
  • Area

    3800.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

© Lluís Sans
© Lluís Sans

Text description provided by the architects. The building is located on a plot adjoining the "greenway" of the former railway Girona-Olot. It has a small oak forest of high environmental value, whose conservation affect the entire project.

© Lluís Sans
© Lluís Sans

Therefore, the building is placed parallel to the northern boundary of the plot, away from the oaks. Its location avoids reducing forest sunlight, while opening the views towards the "greenway".

First Floor Plan
First Floor Plan

The building volume is divided into two parts: one of three floors containing classrooms and the other of one floor, containing no teaching spaces (dining room, kitchen, dressing rooms and gym). Both volumes are connected through the lobby and a large porch that leads to the sports courts via a ramp.

© Lluís Sans
© Lluís Sans

Younger children's classrooms are located on the ground floor, in connection with its own courtyard, separated from the rest. Generic primary school classrooms are situated on first and second floor facing south, while specific classrooms are oriented to north.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

This arrangement helps solar gain in winter and cross ventilation in summer. In addition, it avoids shadow over the playgrounds. Also, the facade of the classrooms are protected by a perforated metal skin. This skin provides the building an excellent climate behavior during the hottest months of the year, and avoiding the glare of its users.

© Lluís Sans
© Lluís Sans

Customer requirements were using pre-industrialized materials to reduce construction schedules. For these reasons we used the following building systems: screwed steel structure, pre-industrialized concrete panels for opaque street facades, and Sandwich panel for light facades.

© Lluís Sans
© Lluís Sans
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Primary School “Puig de les Cadiretes” / Valor - Llimos" 09 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774951/primary-school-puig-de-les-cadiretes-jaume-valor-plus-marc-obrado-plus-elisabeth-sadurni/> ISSN 0719-8884