the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theaters & Performance
  4. Chile
  5. Smiljan Radic
  6. 2015
  7. NAVE / Smiljan Radic

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

NAVE / Smiljan Radic

  • 09:00 - 16 September, 2015
  • Translated by Nico Saieh
NAVE / Smiljan Radic
© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez

© Nico Saieh © Nico Saieh © Maria Gonzalez © Nico Saieh + 24

  • Architect

  • Location

    Libertad 410, Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Collaborators

    Eduardo Castillo, Danilo Lazcano, Patricio Alvarado, Alejandro Luer
  • Structural Engineering

    BYB ingeniería Estructural Ltda.
  • Site Area

    1270 m2
  • Project Area

    2000.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

The design for this experimental performing arts hall proposed an “emptying operation,” for which we used to our advantage the same municipal rules that had previously immobilized the building’s renovation leading to its state of disrepair.

© Maria Gonzalez
© Maria Gonzalez
© Nico Saieh
© Nico Saieh

The building’s façade is the only structure that remained partially in place following several fires and the earthquake in 2010.  These events opened the interior, destroying any remnants of the households that used to occupy the space.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

This project completely emptied the property, recreating the original façade in its entirety, and making it into a sort of friendly disguise. Through its openings, the city appears on the inside, forming part of the backdrop of some of the shows.

Planta Primer Piso
Planta Primer Piso

Few structural elements touch the ground on the first floor: the elevator, stairs, and the support wall for the movable stands. The public walkway throughout the space hangs from a central master beam and culminates on the roof terrace in the middle of the city’s natural landscape where a circus tent can be installed. Everything seems measured from above. The circus was one of the first shows imagined, the most primitive and austere. Above the building the tent will appear every once and a while like a strange object, distant from its natural ground.  It will generate a certain type of joy throughout the neighborhood.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The rehearsal rooms, offices and other services occupy other spaces within the same building, converting it into a new organism interconnected from within.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Description of the Main Spaces

- Black Room (main space)

  • 750 sqm
  • Dance floor
  • It has retractable bleachers with seating for 146 spectators
  • Technical equipment including lighting and sound
  • Versatile space, with no fixed stage

- White Room

  • 130 sqm
  • Equipped with sound and natural light
  • Dance floor, equipped with a professional dance floor that was made exclusively for NAVE; natural light enters through skylights
  • Connected to the central space (the Black Room) by a sliding door, the White Room is reserved only for research, workshops, practices and exhibitions 

© Nico Saieh
© Nico Saieh

- Spacious dressing rooms connect the White and Black rooms

- Practice Rooms

Room 1

  • 65m2 white room
  • The original moldings and parquet floor have been restored
  • Equipped with a sound system and natural light

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Room 2

  • 50m2 white room
  • The original moldings and parquet floor have been restored; equipped with a sound system

© Nico Saieh
© Nico Saieh

- Residence

  • The space is designed especially to accommodate artist residency projects
  • It can host up to 10 artists simultaneously
  • It has four rooms with individual beds, a living room, kitchen, dining room and bathrooms

Residence Plan
Residence Plan
© Nico Saieh
© Nico Saieh

- Rooftop

  • 750 sqm
  • View of the Andes mountain range
  • A circus tent can be installed and used for various activities

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Third Floor Plan
Third Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Smiljan Radic
Office
Cite: "NAVE / Smiljan Radic" [NAVE / Smiljan Radic] 16 Sep 2015. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/773660/nave-smiljan-radic/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.