the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Denmark
  5. C.F. Møller
  6. 2015
  7. The Technical Faculty SDU / C.F. Møller

The Technical Faculty SDU / C.F. Møller

  • 03:00 - 15 July, 2015
The Technical Faculty SDU / C.F. Møller
The Technical Faculty SDU / C.F. Møller, Courtesy of C. F. Møller Architects
Courtesy of C. F. Møller Architects

Courtesy of C. F. Møller Architects Courtesy of C. F. Møller Architects Courtesy of C. F. Møller Architects Courtesy of C. F. Møller Architects + 20

  • Architects

  • Location

    University of Southern Denmark, Campusvej 55, 5230 Odense M, Denmark
  • Project Year

    2015
    Courtesy of C. F. Møller Architects
    Courtesy of C. F. Møller Architects

    Text description provided by the architects. The Technical Faculty is part of the University of Southern Denmark (SDU) in Odense, and constitutes a shared research and education environment for four different institutes. The building is designed as one big envelope consisting of 5 buildings connected by bridges at multiple levels crossing the heart of the complex, a "piece of furniture" containing common functions and meeting-rooms, and giving access to a roof garden/café/lounge area. The many connections allow for more fluid boundaries, and more community and knowledge sharing.

    The unusual appearance is a result of both adaption and distinctiveness in relation to the existing campus, which is a unique 1970s structuralist design by architects Krohn & Hartvig Rasmussen characterized by its linear layout and brutalist use of fair-faced concrete and weathered cor-ten steel cladding. The new Technical Faculty building adopts the same materiality and site layout, but reinterprets their use and appearance to clearly set the building apart from the historic campus architecture.

    Courtesy of C. F. Møller Architects
    Courtesy of C. F. Møller Architects

    The building is designed as a glass house with an external screen or veil revealing and shading the glazing. The elegant and seemingly weightless screen is made from pre-fab panels of white CRC concrete (Compact Reinforced Composite, a special type of Fibre Reinforced High Performance Concrete with high strength) featuring circular openings with an underlying solar screen and natural ventilation.

    First Floor Plan
    First Floor Plan

    The eye-catching screen reflects the innovation and creativity that characterises the various institutes which it unites, including institutes for diverse research on the subject of construction technology and industrialization. Here, the fiber-reinforced concrete architecturally demonstrates the possibilities of new materials.

    Courtesy of C. F. Møller Architects
    Courtesy of C. F. Møller Architects

    The Technical Faculty at SDU is to meet the requirements for low energy class 2015 according to the strict Danish building codes. This means minimal energy consumption, good indoor climate and use of materials with a low environmental impact in a life cycle perspective.

    Section
    Section

    The composition of the façade screen is created from only seven different types of concrete panels, and the different diameters and layouts of the panels’ perforation patterns have been optimized to act as a solar screen and glare protection, reducing direct sunlight by up to 50 percent, while still allowing unobstructed views from all interior spaces to the green surroundings.

    Courtesy of C. F. Møller Architects
    Courtesy of C. F. Møller Architects

    The four institutes sharing the building are conducting world-class research in various fields such as material and construction science, nano-optics, environmental sciences and robotics. As a result, the building will house several spectacular pieces of equipment such a one of Denmark’s largest distillation plants, vibration-free and climate-controlled laser optics labs and a special ultra-high strength concrete slab for testing structural loads.

    Section
    Section

    The interior layout creates great flexibility, by a combination of solid cores and sliding wall system for adaptable sub-divisions depending on group sizes. The larger labs are located on the ground floor, for easy access to the terrain and opportunity for outdoor activities.

    Courtesy of C. F. Møller Architects
    Courtesy of C. F. Møller Architects
    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Technical Faculty SDU / C.F. Møller" 15 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770206/the-technical-faculty-sdu-cf-moller-architects/> ISSN 0719-8884
    Courtesy of C. F. Møller Architects

    南丹麦大学 SDU 技术学院 / C.F. Møller Architects