the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. United States
  5. Turnbull Griffin Haesloop
  6. 2009
  7. Branson School Student Commons / Turnbull Griffin Haesloop

Branson School Student Commons / Turnbull Griffin Haesloop

  • 00:00 - 2 August, 2010
Branson School Student Commons / Turnbull Griffin Haesloop
Branson School Student Commons / Turnbull Griffin Haesloop, © David Wakely
© David Wakely

© David Wakely © David Wakely © David Wakely © David Wakely + 12

  • Architects

  • Location

    Ross, CA, USA
  • Project Team

    Mary Griffin, FAIA, Eric Haesloop, FAIA, John Kleman, Georgianna Salz, Evan Makiewicz, Tory Wolcott, Juliet Hsu
  • Landscape Architect

    Christian Lemon, Sasaki
  • Engineer

    Mike Forbes, Fratessa Forbes Wong
  • Contractor

    Herrero Construction
  • Energy/Leed

    Loisos and Ubbelohde
  • Area

    7550.0 ft2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. The Branson School is an independent high school that occupies seventeen acres of hilly terrain in a residential community just north of San Francisco. The new 7,550sf Student Commons building is located in a narrow glen in the center of the campus, along the pedestrian path between the upper and lower campuses. By providing spaces for gathering and socializing throughout the day, the student center serves as the heart of campus activity. Sited to take advantage of the sunny southern exposure, the new building features large overhead doors that open onto a generous plaza for dining, meeting and outdoor learning. The central gable and large window wall front onto an inviting terrace and lawn while the flanking support wings, sheltered under green roofs, connect to the adjacent hillsides with board-form concrete walls.

© David Wakely
© David Wakely

The Branson School is currently seeking LEED Platinum certification for multiple campus buildings including the Student Commons. This building highlights sustainable strategies and that are integrated into school curriculum to help educate the students about the potential of sustainable design. Energy use is minimized by the Student Center—an array of 136 photovoltaic panels will generate 31 kilowatts or approximately 60% of the energy needed to power the building. The building is passively cooled through ceiling fans and operable clerestory windows while overhangs, sunshades, Solarban-60 low E-squared double-glazed windows minimize heat gain. Thermal mass in the concrete floors and a 2500sf living roof moderate temperature swings in the building. The building is heated with closed-loop hydronic radiant flooring. Ample daylighting is provided for interior spaces, reducing the need for electric lighting. When necessary, high-efficiency interior dimming fixtures with daylight sensors provide supplemental light. Indoor air quality is prioritized through the use of low-emitting and non-toxic materials as well as natural ventilation strategies, which were simulated and tested through Computer Fluid Design analysis. The living roof, rain gardens, pervious surfaces and underground retention systems reduce storm-water runoff. Potable water use is minimized through native drought tolerant landscaping, ultra-low flow fixtures, and waterless urinals. Additionally, over 90% of construction waste was recycled and construction materials include recycled or rapidly-renewable products, cement with 30% fly ash, and FSC Certified wood.

© David Wakely
© David Wakely

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Turnbull Griffin Haesloop
Office
Cite: "Branson School Student Commons / Turnbull Griffin Haesloop" 02 Aug 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/71245/branson-school-student-commons-turnbull-griffin-haesloop/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© David Wakely

新艺术博物馆 / Turnbull Griffin Haesloop