the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Italy
  5. Valle Architetti Associati
  6. 2015
  7. Gino Valle Square / Valle Architetti Associati

Gino Valle Square / Valle Architetti Associati

  • 15:00 - 23 June, 2015
Gino Valle Square / Valle Architetti Associati
Gino Valle Square / Valle Architetti Associati, Courtesy of Valle Architetti Associati
Courtesy of Valle Architetti Associati

© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati) © Hanns Joostens (courtesy Topotek 1) © Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati) Courtesy of Valle Architetti Associati + 24

  • Collaborators

    Marco Carnelutti, Francesco De Cillia, Roland Henning, Sergio Bignami, Stefano Bindi, Elena Carlini, Luisa Foretich, Carlo Mauro, Paolo Turco, Walter Vidale, Robert Zizzutto
  • Landscape

    Topotek 1, Berlin, Germany (Martin Rein-Cano, Lorenz Dexler, Anna Lundquist)
  • Structural Engineering

    Sajni and Zambetti, Milano, Italy MG Progetti, Padova, Italy
  • Mechanical Systems

    Amman Progetti, Milano, Italy
  • More Specs Less Specs
© Hanns Joostens (courtesy Topotek 1)
© Hanns Joostens (courtesy Topotek 1)

Text description provided by the architects. The new square dedicated to Gino Valle, the focus of the urban development plan of the Portello area, opens to the public at the same time as the inauguration of Expo 2015. The square, the largest in Milan, can now be reached by a cycle path that starts in the CityLife park and which, crossing all the pavilions of the former Fair, passes through it projecting itself towards the parks of the western belt and the area dedicated to the World Fair.

Floor Plan
Floor Plan

Public space and pedestrian movement are the settlement principles that connect different architectural structures, arranged around a large sloping square that opens up in front of the former building of the Milan Fair.

© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)
© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)

The square has a wide base, the surface of which rises at a gradient of 5% along
the diagonal line oriented at 45 degrees with respect to the bearing of the former exhibition area from where it starts. This diagonal continues along the walkway which leads to the park and defines the main axes of the entire plan of the Portello. The base is structured into two underground levels and one above ground. It houses car parks, services, building entrances, commercial spaces and a restaurant. Therefore it is not a mere walking surface, but a structure equipped with functions, dotted with open air courtyards: a flexible matrix serving all the structures above.

© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)
© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)

The base supports three buildings which define the square and produce, along with the surrounding buildings, visual overlaps that vary constantly due to their ascending or descending profile. As hinted at by the designers, they thus create three “urban mountains” that mark the profile of the Portello.

Gino Valle Square / Valle Architetti Associati, Courtesy of Valle Architetti Associati
Courtesy of Valle Architetti Associati

Used as offices and for commercial functions, the three buildings irregularly enclose the square, thereby giving rise to a contained space that is at the same time open to the surrounding areas. Their volume, emphasized by the form, is then characterized by an effect of lightness. The panels that clad the façades are opaque on the lower part of the buildings and gradually become clear the higher up they are placed, tending to dematerialize the perception of the upper part of the envelope.

Site Plan
Site Plan

The design of the paving in the square was generated by overlaying the pattern of a regular grid on the walking surface covering it entirely. The grid was then deformed by making it narrower towards the opening that leads to the park, where the space is compressed like a bottleneck and expands in the square to mark its width and expansion. In this deformation the straight lines of the grid become large concentric curves that form a regular pattern without emphasizing the axis of the main direction.

© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)
© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)

In recent months a bas-relief by Emilio Isgrò titled “Grande Cancellatura per Giovanni Testori” (Great Erasure for Giovanni Testori) was added to the square. The imposing installation (23.40 by 2.47 metres) stems from the elaboration of an excerpt from the book Il ponte della Ghisolfa (The Ghisolfa Bridge) by Giovanni Testori.

© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)
© Giuseppe Dall'Arche (courtesy Valle Architetti Associati)

The city divided into parts proposed by the plan is confronted with the definition of public space and what designers define as a “kinetic figuration” which establishes relationships between various elements starting with the movement of pedestrians and the times that define the perception of emptiness in relation to the spaces of the built city.

© Hanns Joostens (courtesy Topotek 1)
© Hanns Joostens (courtesy Topotek 1)

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Valle Architetti Associati
Office
Cite: "Gino Valle Square / Valle Architetti Associati" 23 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/644794/piazza-gino-valle-valle-architetti-associati/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Valle Architetti Associati

米兰基诺瓦莱广场 / Valle Architetti Associati