the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare
  4. United Kingdom
  5. Steven Holl Architects
  6. 2016
  7. Steven Holl Breaks Ground on Maggie's Centre Barts in London

Steven Holl Breaks Ground on Maggie's Centre Barts in London

Steven Holl Breaks Ground on Maggie's Centre Barts in London
Steven Holl Breaks Ground on Maggie's Centre Barts in London, © Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects

Steven Holl Architects (SHA) has broken ground on London's newest Maggie's Centre across from the large courtyard of St. Bartholomew’s (Barts) Hospital, the city's oldest hospital. The structure, a branching concrete frame lined with perforated bamboo and matte white glass, was inspired by its historic site, which also neighbors the St. Bartholomew the Great Church. It was envisioned as a "vessel within a vessel within a vessel" embellished with colored glass fragments that recall "neume notation" of Medieval music in the 13th century. 

"The word neume originates from the Greek pnevma, which means 'vital force.' It suggests a 'breath of life' that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand," describes SHA.

A video of Steven Holl detailing the center's design, after the break.

"The three story center has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in perforated bamboo," continues SHA. "The glass facade geometry, like a musical 'staff' is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entry. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church.

Watercolor. Image © Steven Holl Architects
Watercolor. Image © Steven Holl Architects

"The interior character of this building will be shaped by colored light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital. The building tops out in a public roof garden with flowering trees open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings, and more."

View from Chapel. Image © Steven Holl Architects
View from Chapel. Image © Steven Holl Architects

The opening of Maggie’s Barts will allow Maggie's to extend its support even further across London which sees over 28,000 cancer diagnoses a year. There is currently only one Maggie's Centre in west London, built within the grounds of Charing Cross Hospital. Opening is slated for late 2016. 

© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
  • Architects

  • Location

    Saint Bartholomew's Hospital Museum, London EC1A, United Kingdom
  • Design Team

    Steven Holl, Chris McVoy, Dominik Sigg (design architects), Chris McVoy (partner in charge), Bell Ying Yi Cai, Gemma Gene, Martin Kropac, Christina Yessios (project team)
  • Client

    Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust (Maggie's)
  • Landscape Architect

    Bradley Hole-Schoenaich
  • Associate Architects

    JM Architects
  • Civil, Climate, Mechanical Engineer

    Arup
  • Historic Building Advisor

    Donald Insall Associates
  • Lighting Consultant

    L'Observatoire International
  • CDM Coordinator

    Floor Projects LLP
  • Code Consultant

    Butler & Young
  • Planning Advisor

    DP9
  • Cost Estimator

    Gardiner & Theobald
  • Construction Manager

    Sir Robert McAlpine
  • Archeology

    MOLA
  • Glass Consultant

    Arup
  • Area

    607.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Steven Holl Architects
Office
Cite: Karissa Rosenfield. "Steven Holl Breaks Ground on Maggie's Centre Barts in London" 10 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/640901/steven-holl-breaks-ground-on-maggie-s-centre-barts-in-london/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Steven Holl Architects

史蒂文·霍尔设计的伦敦马吉医疗中心破土动工