the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. SoNo Arhitekti
  6. 2013
  7. Mountain-View House / SoNo arhitekti

Mountain-View House / SoNo arhitekti

  • 02:00 - 10 June, 2015
Mountain-View House / SoNo arhitekti
Mountain-View House / SoNo arhitekti, Courtesy of SoNo arhitekti
Courtesy of SoNo arhitekti

Courtesy of SoNo arhitekti Courtesy of SoNo arhitekti Courtesy of SoNo arhitekti Courtesy of SoNo arhitekti + 18

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Nejc Batistič
  • Area

    340.0 sqm
  • Project Year

    2013
Mountain-View House / SoNo arhitekti, Courtesy of SoNo arhitekti
Courtesy of SoNo arhitekti

Text description provided by the architects. This one-family residence is surrounded by nature overlooking the Austrian Alps. It's located in a small village more than 800 m above the sea level connected with the famous skiing region of Kitzbuehel.

Courtesy of SoNo arhitekti
Courtesy of SoNo arhitekti

This hillside home features three levels of living spaces in stepped design following the layout of the site's steep slope. Main entrance is designed from it's street side and leads to an open space mid level area with a stunning view – a paneled glass wall overlooks the valley and the mountains as far as the eye can see. Inside the living spaces and the master bedroom it feels like you're floating out into the distant landscape. The residence takes different shapes depending of the viewer's standpoint due to it's playful design of the gable roofs that echoes the shape of nearby mountain peaks. The lowest level is more grounded and darker but still followed with spectacular views. It offers direct access to an outside terrace. Landscape around the house is shaped into terraces that follow the natural terrain while each having it's own purpose – sauna, jacuzzi, leisure area, garden, orchard… All in all, the house is planned so that is hidden away from neighboring eyes and open only to the landscape or the sky.

Courtesy of SoNo arhitekti
Courtesy of SoNo arhitekti

Interiors are modern, full of natural light and natural colors with different combinations of materials (mostly wood and concrete) that develop a warm welcoming atmosphere.

First Floor Plan
First Floor Plan

Main entrance is located on the street side and leads to an open space mid level area with a stunning view to the Alps. Down the stairs a large living area is arranged which on the left opens to a spacious kitchen and dining area and on the right to  a luxurious sleeping area. Interior is very modern, concrete surfaces dominate the surfaces which are balanced with gentle undertones of the wooden elements.

Courtesy of SoNo arhitekti
Courtesy of SoNo arhitekti

Basement area has a very different character. The main space is designed into a tradional Zilberstube – room for celebrations and frendly gatherings It is complimented with a wine cellar, guest bedrooms and fitness room. It offers direct access to an outside terrace.

Courtesy of SoNo arhitekti
Courtesy of SoNo arhitekti

View the complete gallery

About this office
Cite: "Mountain-View House / SoNo arhitekti" 10 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/640226/mountain-view-house-sono-arhitekti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of SoNo arhitekti

山景住宅 / SoNo arhitekti

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.