All
Projects
Products
Events
Competitions

Train Control Centre Utrecht / de Jong Gortemaker Algra Architects

Train Control Centre Utrecht / de Jong Gortemaker Algra Architects

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters + 26

  • Architects Authors of this architecture project de Jong Gortemaker Algra Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    De Vorm
  • Project Team

    ​Maurits Algra, Tycho Saariste, Karen Glandrup, Franke van den Broek, Mike Zelke
  • Unit

    m2
  • Client

    ​ProRail Facility Management
  • General Contarctor

  • Project Management

    ​Arcadis B.V.
  • Project Leadership ​

    Humanagement
  • Steel Construction

    Bentstaal
More Specs Less Specs
© Christian Richters
© Christian Richters

Text description provided by the architects. ProRail’s new train control centre in Utrecht is the dynamic heart of ProRail’s train services in and around Utrecht. The design by dJGA has specifically focussed on users; the main aim is to allow them to do their jobs as effectively as possible.

© Christian Richters
© Christian Richters

The train control centre has been given an identity that makes it immediately recognisable as a dedicated railway operation structure. Horizontal lines in the outer façade mimic the horizontal lines of the railway tracks and overhead wires. The dynamics of the railway yard are echoed by the exterior. The use of COR-TEN steel and glass results in an industrial and robust look & feel. The custom-made louvres give the building a completely unique appearance.

© Christian Richters
© Christian Richters

The shape of these louvres varies with the orientation. On the north side, where shading is not required, the louvres have a narrow and almost horizontal profile, gradually changing into a broad and steeply slanted profile on the south side, where intense direct sunlight during the summer is blocked and heat is reflected. This gradual change of shape creates a dynamic effect. Viewed from a passing train the façade appears to be moving.

Level +02 Plan
Level +02 Plan

The interior design is a contemporary reference to ProRail’s historical context. For example, the load-bearing structure of the building is exposed just like that of a classical railway bridge. The focus of the design is on the 100 employees who work at the train control centre. They must be able to perform their tasks as accurately as possible. The train control centre includes a signalling room measuring approximately 1,000 m². This is a large open space from which all employees have a view of the railway tracks and the surrounding area. A technical floor for ICT equipment is constructed below the signalling room. This approach ensures optimum operational flexibility as work can continue in the signalling room during maintenance and when modifications are implemented.

© Christian Richters
© Christian Richters

The interior climate control is based on sustainable principles. The orientation of the signalling room, the design of the outer façade, triple glazing, hybrid cooling machines and an “Energyroof+” (solar energy collector system in the roof) contribute to creating a comfortable working environment with a generous amount of daylight.

Infographic
Infographic

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: ​Bielsstraat 1, Utrecht, Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Train Control Centre Utrecht / de Jong Gortemaker Algra Architects" 05 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/639305/train-control-centre-utrecht-de-jong-gortemaker-algra/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.