Zoom image | View original size
ProRail’s new train control centre in Utrecht is the dynamic heart of ProRail’s train services in and around Utrecht. The design by dJGA has specifically focussed on users; the main aim is to allow them to do their jobs as effectively as possible. The train control centre has been given an identity that makes it immediately recognisable as a dedicated railway operation structure. Horizontal lines in the outer façade mimic the horizontal lines of the railway tracks and overhead wires. The dynamics of the railway yard are echoed by the exterior. The use of COR-TEN steel and glass results in an industrial and robust look & feel. The custom-made louvres give the building a completely unique appearance. The shape of these louvres varies with the orientation. On the north side, where shading is not required, the louvres have a narrow and almost horizontal profile, gradually changing into a broad and steeply slanted profile on the south side, where intense direct sunlight during the summer is blocked and heat is reflected. This gradual change of shape creates a dynamic effect. Viewed from a passing train the façade appears to be moving. View more View full description
Share Share