the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Workshop
  4. France
  5. Antonio Virga Architecte
  6. 2014
  7. Dior Men Paris / Antonio Virga Architecte + Dior Men Architecture Department

Dior Men Paris / Antonio Virga Architecte + Dior Men Architecture Department

  • 05:00 - 5 June, 2015
Dior Men Paris / Antonio Virga Architecte + Dior Men Architecture Department
Dior Men Paris / Antonio Virga Architecte + Dior Men Architecture Department, © Olivier Helbert
© Olivier Helbert

© Olivier Helbert © Olivier Helbert © Olivier Helbert © Olivier Helbert + 22

  • Structural Engineering

    Somete
  • Plumbing HVAC Engineering

    Secath cap ingelec
  • Electrical Engineering

    b-telec consulting
  • Client

    Christian Dior Couture
  • More Specs Less Specs
© Olivier Helbert
© Olivier Helbert

Text description provided by the architects. CONTEXT

Former commercial premises are transformed into style offices and haute couture workshops to gather the Dior Men department on one site. The block develops on six levels (basement to R + 4), with a main building on the rue de Marignan and wings back on the impasse Bourdin.

© Olivier Helbert
© Olivier Helbert

On pre- existing first floor terrace overlooking the impasse, a wood-frame house adjoining the gable wall is demolished and an extension replaces it. The existing house had been deprived of its ground floor when the existing terrace was constructed. The extension, in particular thanks to the passageway and canopy, creates a meaningful dialogue with the existing site by giving back good proportions to the terrace.

Floor Plan
Floor Plan

THE EXTENSION

An extension including new shared areas and a covered outdoor walkway is grafted to the building. To revitalize the existing architectural style, without distorting or faking the preserved facades, this extension features a deliberately contemporary style and is widely opened to the terrace.

© Olivier Helbert
© Olivier Helbert

To emphasize the intervention, the extension is slightly elevated and detached from the wall. LED lights reinforce the impression of an object placed at the heart of Paris heritage. The choice of materials confirms this game of contrasts: wood, glass and metal meet to offer a timeless architectural vocabulary.

Section
Section

Framed in black, the extension is highlighted : the vertical lines try to repeat the sequence of existing windows, while the diagonal on the canopy are to be imagined as a reinterpretation of the old Parisian glass roofs. On the dead end, two new windows shed light on the ground floor. A glass roof that enlivens the terrace is created to bring more natural light.

© Olivier Helbert
© Olivier Helbert

ENTRY SEQUENCE

The main entrance door to the Marignan street is amended to create both a visible call during the day and a protected site at night. Here again, the materials , metal and glass, enhance the historic character of the place in a both radically modern and sober manner.

© Olivier Helbert
© Olivier Helbert

The reception is totally refined in order to let the brand be fully activated: only the ceiling, the logo and a digital display showing the latest fashion shows enliven the room.

© Olivier Helbert
© Olivier Helbert

INTERIOR DESIGN

The furniture includes concealed storage for more clarity, in line with the very refined treatment of these new premises.

The elevators shafts are stripped and now display their original grid as a tribute to the history of the place.
The curve of the stairs is highlighted by a wide black ribbon which runs on each floor, as a reminder of the architectural signature of the extension.

© Olivier Helbert
© Olivier Helbert

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Antonio Virga Architecte
Office
Dior Men Architecture Department
Office
Cite: "Dior Men Paris / Antonio Virga Architecte + Dior Men Architecture Department" 05 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/638248/dior-men-paris-antonio-virga-architecte-dior-men-architecture-department/> ISSN 0719-8884