the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bank
  4. Italy
  5. Massimo Mariani
  6. 2014
  7. Bank of Pisa and Fornacette New HQ / Massimo Mariani

Bank of Pisa and Fornacette New HQ / Massimo Mariani

  • 04:00 - 19 May, 2015
Bank of Pisa and Fornacette New HQ / Massimo Mariani
Bank of Pisa and Fornacette New HQ / Massimo Mariani, © Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

© Alessandro Ciampi © Alessandro Ciampi © Alessandro Ciampi © Alessandro Ciampi + 29

  • Collaborators

    Lisa Benassi, Sauro Ledo Masolini, Alessandro Mariani, Bruno Nardini, Gerry Pioli
  • Structural Engineering

    Sauro Ledo Masolini
  • Mechanical Systems

    Primetec srl (Emanuele Ghelardi)
  • Electrical Systems

    Primetec srl (Emanuele Ghelardi)
  • Other Consultants Lighting Design

    Giacomo Bonsignori (Zumtobel)
  • Audio Video

    NextWorks
  • Engineering Alarms and Security

    Seaa sas
  • Contractor

    Bianchi Srl
  • More Specs Less Specs
© Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

Text description provided by the architects. The new building.The new headquarters of the Bank of Pisa and Fornacette was inaugurated on 6 September 2014. The building constitutes the last step in a more general urban redevelopment plan, as well as being a functional-operational base for customers; a new building, a square, and new open green spaces for community use were built near the old headquarters.

© Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

The new building was constructed on an area previously occupied by a commercial building from the Seventies; it has a much higher qualitative and technical-performance profile and complies with the most stringent parameters on the energy consumption and overall sustainability of the entire work (Life Cycle Assessment).

© Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

The result was a contemporary building in terms of its appearance, the materials and the relationship established with the territory and the environment in general, characterized by a reduced energy and environmental impact and high thermal and acoustic efficiency. These are all qualities that place the work in energy certification Class A/A+.

Section
Section

The building covers a total of 4,500 sq m and has 3 floors above ground and a basement. The managerial and administrative offices, distribution spaces, areas for interaction, other service rooms such as bathrooms and technical rooms, and the vertical connection shafts are located on the upper floors; the auditorium with around 300 seats and a large space used as an exhibition area and for events are located in the basement.

© Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

These underground rooms obtain natural light from the west side which has a continuous glass wall overlooking the sunken square of the car parks. Two central courtyards defined by wide area with vertical gardens bring light and natural ventilation to the interior rooms.

© Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

Entirely clad with an iridescent metallic skin, the building changes colour with the light and, as a whole, greatly resembles a large ingot. The main façade opens to the outside with a large multicoloured glass window that transforms into a lantern at night, while the other façades are dotted with regularly spaced terraces and windows on the golden cladding.

© Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

Inside the building, the interaction and distribution areas have seats and historical “pieces” of Italian design, the result of a specific and almost curatorial selection that enriches the building with a new collection.

© Alessandro Ciampi
© Alessandro Ciampi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Massimo Mariani
Office
Cite: "Bank of Pisa and Fornacette New HQ / Massimo Mariani" 19 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/631311/bank-of-pisa-and-fornacette-new-hq-massimo-mariani/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Alessandro Ciampi

Pisa and Fornacette银行新总部 / Massimo Mariani