the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. Berrel Berrel Kräutler Wins Competition to Expand WHO's Geneva Headquarters

Berrel Berrel Kräutler Wins Competition to Expand WHO's Geneva Headquarters

Berrel Berrel Kräutler Wins Competition to Expand WHO's Geneva Headquarters
Berrel Berrel Kräutler Wins Competition to Expand WHO's Geneva Headquarters, Courtesy of Berrel Berrel Kräutler
Courtesy of Berrel Berrel Kräutler

Berrel Berrel Kräutler has won the World Health Organization's (WHO) two-stage international design competition to expand its headquarters in Geneva, Switzerland. Employing a restrained approach, their design for a cubic office building will replace numerous temporary structures and unify the complex’s permanent infrastructure.

Overlooking the garden. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler Atrium. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler Restaurant. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler Site Plan + 8

Berrel Berrel Kräutler Wins Competition to Expand WHO's Geneva Headquarters, Courtesy of Berrel Berrel Kräutler
Courtesy of Berrel Berrel Kräutler

The addition to the WHO headquarters will play a supplemental role to its immediate surroundings, namely the Main Building – a competition-winning design by Jean Tschumi completed in 1966. Similar applications of scale, tectonics, and materiality will form a strong visual connection between the new and old constructions, while a platform will physically link them for improved accessibility. Furthermore, the placement of the new facility will define the complex along the street, opening it toward the neighboring woodland to frame views of the natural surroundings.

Restaurant. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler
Restaurant. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler

Beneath the platform on the connecting level, several congregation spaces -- including an exhibition and reception area, restaurant, and cafe -- will transition occupants from the Main Building and underground parking to the new building. Additional meeting space is to be provided by a central courtyard garden, which will provide scenic views for the rest of the floor. Offset from the meeting spaces is the crisis room, the WHO’s operation and data center, which will maintain access points to both the new and Main buildings, as well as the 700-car underground parking garage.

Long section
Long section

Above the connecting level, eight floors of open-plan offices are to be housed within the cubic addition. The design seeks to maximize customizable area by combining vertical circulation with load-bearing functions to reduce structural interruption and enable flexible programming. Additional adaptability is achieved through a ground-floor modular conference area that can be divided to accommodate changing occupancy demands. To maximize natural daylight and create sightlines across floors, the volume will be punctuated by a lofty atrium.

Atrium. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler
Atrium. Image Courtesy of Berrel Berrel Kräutler

Embodying the WHO’s commitment to sustainable development, the extension aims to minimize its environmental impact by incorporating solar panels for energy production and water recycling from the nearby lake.

Construction of the design is contingent upon receiving approval from all relevant authorities, as well as securing necessary funds by October 2015.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Holly Giermann. "Berrel Berrel Kräutler Wins Competition to Expand WHO's Geneva Headquarters" 13 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/630397/berrel-berrel-krautler-wins-competition-to-expand-who-s-geneva-headquarters/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments