the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Switzerland
  5. group8
  6. 2012
  7. Wood in the Sky / group8

Wood in the Sky / group8

  • 03:00 - 16 May, 2015
Wood in the Sky / group8
Wood in the Sky / group8, © Régis Gola
© Régis Gola

© Régis Gola © Régis Gola © Régis Gola © Régis Gola + 22

© Régis Gola
© Régis Gola

Text description provided by the architects. The raised building is based on the concept of a wooden elevated structure. Merged with the existing construction thanks to consistency between horizontal and vertical lines as well as similarity of colour scheme, the two constructions form a unified whole.

© Régis Gola
© Régis Gola

The project, located in a district listed by the Loi sur les Surélévations (Law on Raised Buildings) as being capable of being raised, aims to create an additional level on an existing attic. Its major challenge was to raise the three stairwells of the building while maintaining the existing part in operation throughout the duration of the works, all in the midst of an urban area.

© Régis Gola
© Régis Gola

The project’s principal characteristics are the views it offers on the town and the lake fountain. Naturally the typological approach favours bedrooms on the courtyard side and the living areas on the rue Daubin side, so as to benefit from the best orientation. The six apartments, of four to six rooms, have front and rear views and are positioned on either side of the three stairwells.

© Régis Gola
© Régis Gola

With the exception of the common walls in concrete blocks, the whole of the raised part was made out of wood. The prefabricated panels of the facade were then covered with an open wood cladding extending on the facade of the existing attic, thus making it possible to create the unity of the raised part.

© Régis Gola
© Régis Gola

The interior coverings are in parquet on the floor and smooth plaster on the ceiling and walls of the living areas. Efficient insulation serves to limit loss of heat through the roof. In addition, the apartments with front and rear views benefit from excellent transversal natural ventilation.

Floor Plan
Floor Plan

This «elevated structure» in wood occupies an additional level as well as the existing attic level, so as to obtain a unified character for the upper part of the building. The loggias designed to enhance the new apartments cut the line of the sky thus creating a discontinuous skyline, while the projecting frames ensure protection of the privacy of the external areas from the lateral views between the different apartments. These configurations also help to frame the distant landscape.

© Régis Gola
© Régis Gola

This project is the creation of an object of character on a building which appears banal, a creation that shapes its environment by forging a link between the sky and the city.

© Régis Gola
© Régis Gola

 

 

 

 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wood in the Sky / group8" 16 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/630063/wood-in-the-sky-group8/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.