the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. United States
  5. Patano Studio Architecture
  6. 2014
  7. Reveley Classroom Building / Patano Studio Architecture

Reveley Classroom Building / Patano Studio Architecture

  • 13:00 - 15 May, 2015
Reveley Classroom Building / Patano Studio Architecture
Reveley Classroom Building / Patano Studio Architecture, Courtesy of Patano Studio Architecture
Courtesy of Patano Studio Architecture

Courtesy of Patano Studio Architecture Courtesy of Patano Studio Architecture Courtesy of Patano Studio Architecture Courtesy of Patano Studio Architecture + 23

Courtesy of Patano Studio Architecture
Courtesy of Patano Studio Architecture

Text description provided by the architects. Initial site visits at the University of Idaho Pitkin Nursery revealed hoop houses, metal sheds and stacks of planter boxes. Beginning with the idea of a wood box floating on the undulating sea of the Palouse, the design team set out to stitch together the program, landscape and the materiality of Idaho forest products. The college wanted to extend their public outreach in addition to nursery research functions.

Courtesy of Patano Studio Architecture
Courtesy of Patano Studio Architecture

The outstretched ramps and decks reach out to the landscape and invite the public and students to the building. The Sales Office was pulled through the wood screen as a way to express itself beyond the functions of classroom, offices, and social gathering. The weathering cedar wood screen that stands off the building was imagined as a modern western storefront. The repetition of stacked boxes was intriguing; we saw that as the piece that expressed the transition from working nursery to classroom. The cedar wood screen is the threshold element for faculty and students to step through the gap between the two elements; wood screen and black box.

Floor Plan
Floor Plan

Working in collaboration with Idaho wood industry partners that make and develop products such as dimensional framing lumber, cedar siding, engineered I-joists and glu-lam beams, the design team wanted to express those material attributes throughout. Every stick of lumber, every leaf of veneer came from a median distance of 59 miles from the project site. Meeting and working with industry professionals and craftsmen gave us firsthand knowledge of each products properties which informed the best location and presentation for those products.

Courtesy of Patano Studio Architecture
Courtesy of Patano Studio Architecture

The success of this unique project required extending the studio approach to all team members including industry partners, university staff, and alumni craftsmen. Donated materials consisted entirely of the Idaho forest products.

Courtesy of Patano Studio Architecture
Courtesy of Patano Studio Architecture

Design revisions and new approaches were made during documentation and construction to adapt to what materials were available. A constant dialogue defined a different type of integrated design; each result better for the process.

Courtesy of Patano Studio Architecture
Courtesy of Patano Studio Architecture

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Reveley Classroom Building / Patano Studio Architecture" 15 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/629616/reveley-classroom-building-patano-studio-architecture/> ISSN 0719-8884