Extrude / studio_GAON

Extrude / studio_GAON

Extrude / studio_GAON - HandrailExtrude / studio_GAON - HandrailExtrude / studio_GAON - Windows, FacadeExtrude / studio_GAON - WindowsExtrude / studio_GAON - More Images+ 23

  • Architects In Charge : Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh
  • Project Team : Sangwoo Yi, Minjung Choi, Seongwon Son, Sungpil Lee, Hanmoe Lee, Joowon Moon
  • Cooperative Companies : Hanhwa·Hyundae Architects
  • Translation : Joowon Moon
  • Supervision : Studio GAON
  • City : Hanam-si
  • Country : South Korea
More SpecsLess Specs
Extrude / studio_GAON - Windows, Facade
© Young Chae Park

Text description provided by the architects. The site is near Han-river in Changwoo-dong, located at the city boundary of Hanam. It was left unused because many decades ago, the road along the river had been widened, making this land end in a weird shape. The land looked like a last piece of round pizza or a cheese cake piece on a neat dish.

Extrude / studio_GAON - Handrail
© Young Chae Park
Extrude / studio_GAON - Image 16 of 28
First Floor Plan

Because of the form, the land remained empty until we intervened. When we visited the site with the clients, it felt as if the land beckoned us to make use of it. This triangular area was about 123㎡, and after we offset and extruded the shape of the land, it became a triangular prism with 70㎡ of possible building area.

Extrude / studio_GAON - Stairs, Handrail
© Young Chae Park

Without any barrier or transitional space, this land sits next to busy traffic passing the Paldang bridge and streams of water heading to Seoul. The building entertains the cars entering the Paldang bridge, but not the people walking down the street.

Extrude / studio_GAON - Image 23 of 28
Longitudinal Section

Though we brought the shape of the land to the design of building, it was quite difficult to set up a certain pose under these conditions, constantly exposed to probing eyes and heavy traffic.

Extrude / studio_GAON - Windows
© Young Chae Park
Extrude / studio_GAON - Image 17 of 28
Second Floor Plan

Architecture is giving body to the will of earth, as well as a beautiful dream of the land, but the most important factor is to give the gesture to co-exist with the surroundings. But sadly, the context was erased in this very land.

Extrude / studio_GAON - Windows, Facade
© Young Chae Park

To build on an erased context is an unnatural, comparable to drawing a mouth, nose, and eyes on a shapeless mass, but it is a condition that most of the cities have in common.

Extrude / studio_GAON - Image 24 of 28
Cross Section

That is why we punched various square openings on the large flat façade. Then we took the edge off the sharp triangle which the cars would conceptually run into. And we opened the west edge like a fish opening its mouth. To complement the narrow and pouting interior, we designed height of floors higher than usual and cut walls to let light in, while putting waves of wood louvers on the wall to enhance a gentle atmosphere.

Extrude / studio_GAON - Handrail
© Young Chae Park

<Extrude> is a trace of deliberation on the land which context was smudged.

Extrude / studio_GAON - Column
© Young Chae Park

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hanam-si, Gyeonggi-do, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Extrude / studio_GAON" 12 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/629175/extrude-studio-gaon> ISSN 0719-8884

© Young Chae Park

韩国凸起酒店公寓/ studio GAON

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.