Finlandia Dwellings / COMA Arquitectura

Finlandia Dwellings / COMA Arquitectura
Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Windows, Facade
Courtesy of Lluís Corbella

Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Shelving, Table, ChairFinlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Table, Chair, ShelvingFinlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Facade, WindowsFinlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Beam, HandrailFinlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - More Images+ 20

More SpecsLess Specs
Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Facade, Windows
Courtesy of Lluís Corbella

Text description provided by the architects. Two couple friends entrusted us the design of their homes after we win a private a competition, restricted to four architecture teams, in 2009.

Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Table, Chair, Shelving
Courtesy of Lluís Corbella

The idea was simple: build two homes on a site between two buildings who had been acquired in the district of Sants, in Barcelona, and that had been object of previous projects already outdated due to the economic crisis.

Section 1

The design of this two family homes integrates all common spaces required by law (staircase, elevator, lobby, etc...) into spaces of actual use by the inhabitants of the house.

Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Table, Shelving
Courtesy of Lluís Corbella

The idea of the staircase facade as a balcony arose almost naturally. It is a common staircase that creates small balconies and viewpoints that incorporate private lateral spaces for each dwelling. This staircase leads to the roof of the building and also to housing floor number 2. The elevator is positioned in a second plan, embedded between the two homes not to block the view to the street from the balconies at the facade.

Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Fence, Handrail
Courtesy of Lluís Corbella

As a result, the design of each dwelling managed to get a clean rectangular form, without staircases or other “obscure” elements, achieving large areas with natural illumination and ventilation, between a quite narrow bay (just 5,50 meters).

Elevation

The two houses are arranged in ascending and descending duplex to develop similar programs as much as possible. The ground and second floors contain the main housing programs while the first floor is halved lengthwise to accommodate the program rooms in houses with cross ventilation.

Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Stairs, Handrail, Beam
Courtesy of Lluís Corbella

The interior stairs are placed in superposition to save floor space. Harnessing the most of space as possible is also consistent with a strategy of economic savings throughout the project. All the components of the building have been chosen with a criterion of proximity and ease of execution.

Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Sink, Countertop, Chair, Table
Courtesy of Lluís Corbella

Nowadays, a treated wood lattice protects and adds warmth to this semi outdoor space that functions as an intermediate gallery, where already grow plants, bicycles and tricycles.

Finlandia Dwellings  / COMA Arquitectura - Windows
Courtesy of Lluís Corbella

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sants, Barcelona, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Finlandia Dwellings / COMA Arquitectura" 15 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/628675/finlandia-dwellings-lluis-corbella> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.