All
Projects
Products
Events
Competitions

Vanke Pavilion - Milan Expo 2015 / Studio Libeskind

Vanke Pavilion - Milan Expo 2015 / Studio Libeskind

© Hufton+Crow © Hufton+Crow © Hufton+Crow © Hufton+Crow + 31

Milano, Italy
  • Technical Director/Architect Of Record: Agostino Ghirardelli
  • Exhibition Design & Media Content: Ralph Appelbaum Associates
  • Exhibition Design Principal: Ralph Appelbaum
  • Exhibition Design Design And Project Director: James Cathcart
  • Exhibition Design Director Of Media: Alex Vlack
  • Exhibition Design 3 D Design And Project Management: Anthony Dong
  • Exhibition Design Graphic Director: Josh Hartley
  • Exhibition Design Head Of Production: Lilly Preston
  • General Contractor: Bodino Engineering Srl (Italy) – Pavilion / Nussli (Switzerland) – Exhibition
  • Project Management Consultant: J&A Consultants Srl
  • Director Of Works: Ginevra Macchi
  • Sustainability: Deerns Italia Spa
  • Structural Engineer: Ramboll UK Ltd + S.P.S. Srl
  • Structural Installation: OCML Spa
  • Civil Works: Paterlini Costruzioni Spa
  • Electrical Engineer & Installations: Deerns Italia Spa, Diesse Electra Spa
  • Mechanical Engineer & Installations: Deerns Italia Spa, Gianni Benvenuto Spa
  • Façade Engineer & Installations: Bodino Engineering Srl / Nerobutto Snc (backstructure) / Casalgrande Padana (metalized porcelain tiles)
  • Light Fixtures: iGuzzini
  • Vip Lounge Chandelier: Lasvit
  • Vip Lounge Furniture: Poliform – Domus Tiandi
  • Vip Lounge Monitors: Fiam
  • Doors: Tre P & Tre Più
  • Architect In Charge: Yama Karim
More Specs Less Specs
© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Text description provided by the architects. Designed by world-renowned architect Daniel Libeskind (New York/Milan/Zurich), the corporate pavilion for Vanke China will explore key issues related to the theme of the Expo, “Feeding the Planet, Energy for Life”. The interior exhibition design is led by Ralph Appelbaum Associates (NewYork/ London/Beijing/Berlin/Moscow) with graphic design by Han Jiaying (Beijing).

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

The concept for the Vanke Pavilion incorporates three ideas drawn from Chinese culture related to food: the shi-tang, a traditional Chinese dining hall; the landscape, the fundamental element to life; and the dragon, which is metaphorically related to farming and sustenance. All three of these concepts are incorporated in the Vanke Pavilion’s exhibition, architecture and program.

Section
Section

“As the rapid growth of cities forces populations to live in closer proximity and the risk of social disintegration rises, we commissioned this pavilion to address both metaphorically and physically the issues of contemporary life related to the theme of the Expo,” said Wang Shi, Chairman, China Vanke. “The tradition of food in Chinese culture has many strong associations, from the concept of the shi-tang (dining hall) to the form of the dragon, which is mythically derived from the history of agriculture in China. Through these concepts we aim to represent Vanke’s goals on a global scale: the possibility to create vibrant, healthy communities in a sustainable and innovative environment,” added Chairman Wang.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Situated on the southeast edge of the Lake Arena, the 800-square meter pavilion appears to rise from the east, forming a dynamic, vertical landscape. The design features a sinuous geometrical pattern that flows between inside and outside. A grand staircase, clad in warm grey concrete, carves through the red serpentine form and guides visitors to the upper level. A roof-top observation deck with a planted garden will provide stunning views of the lake and near-by Italian pavilion.

The concept behind the design was to incorporate many aspects of Chinese life into the project. The pavilion is a dynamic structure that represents the growth and endurance of the Chinese people. It is a complete fusion of internal and external space, which allows for an unexpected encounter between the pavilion and its surrounding public space.

Mezzanine Floor Plan
Mezzanine Floor Plan

The pavilion is clad in more than 4,000 red metalized tiles that Libeskind designed with the Italian company Casalgrande Padana. The geometric ceramic panels not only create an expressive pattern that is evocative of a dragon-like skin, but also possess highly sustainable self-cleaning and air purification properties. The three-dimensional surface is coated with a metallic coloration that changes as light and viewpoints shift. At times it will appear as deep crimson, then a dazzling gold, and even, at certain angles, a brilliant white. The tiles are installed with a state-of-the-art cladding support system that gives a rhythmic pattern and mathematical form to an otherwise supple, torquing shape. Two spiraling stairs, echoing the form, ascend the pavilion to the south, and to the north from the Lake Arena entrance, serving both as circulation and seating.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Inside the pavilion, visitors encounter an exhibition space filled with a constellation of 200 screens mounted to a matrix of bamboo scaffolding. The forest of screens and bamboo floats above a winding reflecting pool that borders the visitor pathway. As visitors move through the space, a ten-minute narrative experience unfolds across the screens and over 22 channels of audio. With each step and every turn of the head, the space and story appears anew: it is rich and layered; it is at once fragmented and simultaneously reads as an enthralling, shattered whole.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The narrative vacillates between chaos and calm. The frenzy of life in the city is starkly juxtaposed with the extreme slow motion of a communal meal, first in its preparation and then in its consumption. The message—about the power and possibility to forge connections and build community through food—is meant to be understood more viscerally than intellectually.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

“The Vanke Pavilion exhibition was the result of many symbiotic forces: between architecture and exhibit design, exhibit design and media production, artists and patrons. The result is a rare creation indeed: a large-scale, extraordinarily complex experience that feels as if it were drawn by one hand,” said Alex Vlack, director of the media.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

The top level of the pavilion provides a private space to accommodate small events and host VIPs. The intimate room features an open layout, a large skylight that ushers in natural daylight, Casalgrande Padana tiled flooring, bamboo veneer wall coverings and a dramatic hand-blown glass chandelier designed by Libeskind for the Czech artisanal glass company Lasvit.

Detail Section
Detail Section
© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Ingresso EXpo, Via Giorgio Stephenson, 107, 20157 Milano, Italy

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vanke Pavilion - Milan Expo 2015 / Studio Libeskind" 07 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/627994/vanke-pavilion-milan-expo-2015-daniel-libeskind/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hufton+Crow

2015米兰世博会-万科馆 / Daniel Libeskind

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.