the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. South Korea
  5. AND
  6. 2014
  7. Gablepack / AND

Gablepack / AND

  • 21:00 - 28 April, 2015
Gablepack / AND
Gablepack / AND, © Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

© Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin + 23

  • Architects

    AND
  • Location

    Gyeonggi-do, South Korea
  • Structural Consultant

    THE Structural Engineering Co.
  • Area

    493.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Text description provided by the architects. The New Town Formula

It all happened only within last few years. The mixed-use housing blocks that once were empty in Gwanggyo New Town are now densely filled with new buildings. Due to the descriptively written local codes and the economic desires of the owners that is to maximize rentable square meter, most of the buildings in the area have structurally similar designs. The typical design offers 6 parking spaces in the front of the building with the first floor dedicated for a store. Two small residential units are placed on both of the2nd and 3rd floor, and one large residence on the top floor. The local code requires the first floor store to have 50% or more transparent walls. Furthermore, 70% or more of the roof should be gabled, and the slope of the gable must be between 1:1 and 1:3 (height: distance). As a result of this specific “architectural formula,” formally similar buildings with different exterior and interior finishes create this unique urban context of the site.

Diagram
Diagram

A Four story building, but like a five story building

Instead of following the “architectural formula” of the area, the Gablepack proposes 5 residential units that are all similar in size – 66m². Therefore, all the units can have 2 reasonable size bedrooms and a living room. It reflects the rental demand of the area, as most of the tenants in the area are families, usually a couple with a child. It creates a better return for the owner. In order to do this, we had to invent a three dimensional puzzle like composition. Because once we place the core space, each floor is left with only 100m². As a result, Gablepack has 3 double story units, and 2 double height units, and this 4 story building has received suspicious glances as if it is a 5 story building.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Section
Section
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Small Gables in a Big Gable

Instead of only applying a gable roof shape in the exterior, we decided to actively use the gable form to improve the interior space. We applied the gable form in the living spaces of the units, in the balconies, and on the windows. Thus, all the units have spacious floor to ceiling height and the balconies with an open view. The 2nd floor units have attics, and 3rd and 4th floor units are double story units. It is to compensate the small square meters with spacious cubic meters. The protruded balconies and the windows are all different in sizes, responding to the different characters of the units. The store space on the first floor can be divided into two stores, and the gabled entrance of the building follows the overall concept of the design.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Communal Space

As one walks into the entrance, the bright hallway, located deep inside the building, welcomes the residents. The skylight from the roof brings warm daylight deep down into the first floor lobby. As one walks up the stairs following the light, the stair hall becomes wider and meets a vertical void where one can view all 4 floors. The communal space is modestly designed, but the warm daylight fills up the space for the residents to greet their neighbours.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
AND
Office
Cite: "Gablepack / AND" 28 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/624490/gablepack-and/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments