All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Steven Vandenborre Architects
  6. 2013
  7. Poolhouse MRT / Steven Vandenborre Architects

Poolhouse MRT / Steven Vandenborre Architects

  • 06:00 - 29 April, 2015
Poolhouse MRT / Steven Vandenborre Architects
Poolhouse MRT / Steven Vandenborre Architects, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 23

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. The house is situated in a suburban area dominated by the typical villa. The existing building dates from the 70 ies. The interior of the existing house was made of characteristic concrete floors with wooden formwork, white painted brickwalls and clear open spaces.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The extension of the house had to be a logic result of the history and atmosphere of the existing house.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

To improve the privacy regarding the neighbours we positioned a new courtyard with floating concrete walls.

Floor Plan
Floor Plan

On the streetside, because of the terrain slope , there is a carport under the floating concrete wall and floor. The floor above the carport is transformed as a reflecting pond.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

In order to incorporate 2 bedrooms, the entrance from the carport and a lounge, one of the new walls has been duplicated, thus creating the necessary space.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The new courtyard is completely made of concrete and is a warm tribute to the great Belgian architect Julien Lampens.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The transition between inside an outside is very typical in the abstract architecture of the office of Steven Vandenborre. All the facades of the spaces on the courtyard are glazed doors.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The overall impression is that of an abstraction of garden walls, concrete floating walls of a building that could be located on a hill in Switzerland. Because of the embedded character , own climate (no wind) and swimming pool the courtyard makes the residents feel like they are on holiday in their own house

View the complete gallery

About this office
Cite: "Poolhouse MRT / Steven Vandenborre Architects" 29 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/624367/poolhouse-mrt-steven-vandenborre-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.