the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Belgium
  5. Studio Farris Architects
  6. 2015
  7. City Library Bruges / Studio Farris Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

City Library Bruges / Studio Farris Architects

  • 03:00 - 29 April, 2015
City Library Bruges / Studio Farris Architects
City Library Bruges / Studio Farris Architects, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© ©Lumecore/Toon Grobet © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 39

  • Structural Engineering

    Planet Engineering
  • Technical Engineering

    Studiebureau Boydens
  • Contractor

    Bouw & Renovatie
  • Client

    City of Bruges
  • More Specs Less Specs
© ©Lumecore/Toon Grobet
© ©Lumecore/Toon Grobet

Text description provided by the architects. In 2012, Studio Farris Architects won the competition which was organised by the City of Bruges for the renovation and expansion of the Sint-Andries city library.

Floor Plan
Floor Plan

The plot on which the library had to be expanded was very limited in size and located in an urban environment. The existing library, alongside other public services, was located in a building that’s listed on the inventory of architectural heritage.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The request of the client consisted of a complex set of requirements, along with the wish to make the library more visible from the adjacent streets and give it its own identity to make it stand out from the multiplicity of other services located in the existing building.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The extension is subordinate to the main building in terms of dimensions and is visually disconnected from it by its materialisation: the facades are finished in Corten steel panels that contrast with the white plastered facades of the main building. The position of the extension emphasises the tension between the existing heritage building and the new volume.

Section
Section

Large windows are located on the corners of the new volume to give the library the necessary visibility and interaction with its surroundings. Functions such as reading corners, workspaces and the reception desk are located close to these large windows so they benefit from the natural light streaming in.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

To create a pleasant atmosphere in the library, 3 different types of windows were used, allowing visitors to enjoy natural light throughout the day and seasons.

© ©Lumecore/Toon Grobet
© ©Lumecore/Toon Grobet

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "City Library Bruges / Studio Farris Architects" 29 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/624195/city-library-bruges-studio-farris-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.