the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Australia
  5. Baldasso Cortese Architects
  6. 2014
  7. St Kevin’s College, Victor McMahon Music Centre / Baldasso Cortese Architects

St Kevin’s College, Victor McMahon Music Centre / Baldasso Cortese Architects

  • 21:00 - 19 April, 2015
St Kevin’s College, Victor McMahon Music Centre / Baldasso Cortese Architects
St Kevin’s College, Victor McMahon Music Centre / Baldasso Cortese Architects, © Peter Clarke
© Peter Clarke

© Peter Clarke © Peter Clarke © Peter Clarke © Peter Clarke + 23

  • Builder

    Building Engineering
  • Landscape Architect

    Formium
  • Acoustic consultant

    Arups Engineers
  • Civil & Structural consultant

    Cardno
  • Building Surveyor

    BSGM
  • Services consultant

    NDY
  • Lighting consultant

    Christopher Boot
  • Graphic Art

    Kinart
  • Planner

    Contour
  • Arborist

    Galbraith & Associates
  • Client

    St Kevin’s College
  • More Specs Less Specs
© Peter Clarke
© Peter Clarke

Text description provided by the architects. St Kevin’s College had outgrown its existing music centre’s on their Glendalough Junior campus. The brief called for a new facility to meet the needs of its growing music program for both junior and senior students from their Heyington campus and to be accessible to the school community for performances and gatherings.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The site is narrow and steep, bounded by residential apartments to the west and the college hall to the east. The design gives consideration to these and other constraints providing a response that addresses issues of visual bulk, scale, interest in the streetscape and acoustic separation to the neighbours. The need to provide a safe and equitable access for all from both the school and public side was addressed through the creation of a central gallery promenade for gathering and informal performances.  Two portals connect the school entry to the public entry.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The music centre provides a large recital and rehearsal space with a listening gallery, whilst a range of small and medium spaces provide opportunity for individual and group practice for various instruments.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The external architectural expression of the new music centre consist of a robust palette of materials, responding to the college’s adjacent sports hall clad in charcoal zinc and taking cues from the architectural heritage of St Kelvin’s Monastery in Ireland with its solid granite construction and small slit windows, the latter of which is achieved with triple glazed windows providing improved acoustic and thermal performance. Through the consistent use of materials the Music centre integrates into the composition of buildings forming the college’s public face on to Lansell road.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

In contrast the interiors are inviting with walls and ceilings clad in Victorian Ash; like a musical instrument the spaces are detailed and sculpted to be warm and textural with timber chosen for its beauty and acoustic property. The interior detailing of the acoustic ceiling makes further reference to exterior facades with its block patterning. Graphics have been used to celebrate the life of Alumni Victor McMahon. “Advance Australia Fair” has been represented on the stairwell to provide a ‘sense of belonging' and an opportunity to learn music outside designed spaces.

© Peter Clarke
© Peter Clarke
© Peter Clarke
© Peter Clarke

A new Oratory has been created as a place of personal reflection within. One enters the oratory through a compressed space into a small high ceiling space. Except for a solitary gold and black mosaic composition that celebrates St Kevin, the space is clad in bluestone to create a monastic feel. Two small openings bring in light. One to the west provides ambient light through the day whilst a slit window wrapping from wall to roof provides a dramatic shaft of light that marks the time of day, the shaft of light falls on the mosaic on the morning of 3rd June every year- St Kevin’s Feast Day.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "St Kevin’s College, Victor McMahon Music Centre / Baldasso Cortese Architects" 19 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/620679/st-kevin-s-college-victor-mcmahon-music-centre-baldasso-cortese-architects/> ISSN 0719-8884
© Peter Clarke

St Kevin's 中学 Victor McMahon 音乐中心 / Baldasso Cortese Architects