the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. MASSARCHITECTS
  6. 2013
  7. House N Hasselt / MASSARCHITECTS

House N Hasselt / MASSARCHITECTS

  • 10:00 - 9 April, 2015
House N Hasselt / MASSARCHITECTS
House N Hasselt / MASSARCHITECTS, © Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

© Philippe Van Gelooven © Philippe Van Gelooven © Philippe Van Gelooven © Philippe Van Gelooven + 30

  • Project Team

    Massimo Pignanelli, Elfi Eerdekens
  • Energy regulation / Plumbing

    AVT
  • Electrical works

    Deferme Pascal
  • Engineering

    V2S
  • More Specs Less Specs
© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

Text description provided by the architects. Seventies revival

Architecture isn't just about the architect, it's also about the client. When architect and client come together in one person, renowned architect Albert Vanleysen, a fascinating story arises to which after 40 years of residence a sequel is being written. The house is located in a residential area near Hasselt and has charmed its new occupants with its specific seventies style. It contained the challenge to realise the wishes of the new owners without harming the house in the process.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

The demand for light and sufficient storage space was realised with a minimum of structural procedures. At the side of the garden the house was opened by breaking open the back wall and providing a large window design with a minimum of profiles. Additionally another wall was removed between the living room and the dining room, so that the threshold between inside and outside was removed, as it were. With a minimum of procedures a major change was brought about.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

Further the focus was on the interior, where the furniture is simple and austere, but tailored to the current owners. Everything was well-matched as well as developed and purified with the greatest attention to detail, in spirit of the house. The storage area that was explicitly requested was integrated in an appropriate manner; because of its materialisation it also contributes to the perception of the house: it creates an atmosphere of quiet in the room.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The lay-out of the house was mainly preserved, but the connections between the rooms were strengthened by removing the wall between living room and dining room and by reorganising the kitchen. The new office area in the scullery added to this strengthened bond as well. With sliding and folding walls the various areas can be partitioned off, if required, although they are already marked off individually by the differences in level.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

On the sleeping level a multifunctional space was centrally created and a shower with washbasin was linked to the guest room. A customary dressing wall was added to the master room by loosening the bed. The wall closet in the landing of the night area serves as a storage space for the children's clothes and toys. The existing flight of stairs was preserved. Only the railing was remove and partially replaced by a much less heavy one, with a view to the openness of the house.

First Floor Plan
First Floor Plan

For the materialisation of the furniture white lacquer was chosen with touches in wenge coloured stained oak, an echo of the shade of the oak parquet. The floor on the ground floor was executed in Moleanos limestone. Composite materials were used in the bathroom and the kitchen because of its seamless finish. The overall concept continues in the detailing of coffee tables, dining room tables, door handle for the front door, a new glass orb for the existing light fittings in the stairwell.

© Philippe Van Gelooven
© Philippe Van Gelooven

The cocktail of opening spaces and working with white shades makes sure that the trumps of the house are recognised and expressed in the best possible manner. History and future meet once more.

View the complete gallery

About this office
MASSARCHITECTS
Office
Cite: "House N Hasselt / MASSARCHITECTS" 09 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/617080/house-n-hasselt-massarchitects/> ISSN 0719-8884