We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

OVO / Camilo Rebelo

OVO / Camilo Rebelo

© Office archive© Office archive© Office archive© Office archive+ 21

  • Collaborators:Patricio Guedes
  • Project Partner :sculptor: Rui Chafes
  • Engineering Coordination:GOP – Gabinete de Organização e Projectos Lda.
  • Foundations And Structure:Jorge Nunes da Silva, Edgar Lima, Raquel Dias
  • Electrical Installations:Alexandre Martins
  • Mechanical Installations:João Sousa
  • Construction Manager:Fernando Dias
  • Construction:Matriz
  • Construction – Wood:José Simões, Pedro Simões
  • Construction – Marble:Augusto Sousa
  • Construction – Electrical Systems:Alfredo Aguiar, João Aguiar
  • Client:O. J.
  • Current Room Area:20,8 sq.meters
  • Previous Room Area:39,1 sq.meters
  • City:Fideris
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Office archive
© Office archive

Text description provided by the architects. EGG project was an order from a client full of restlessness - OJ.
OJ acquired a sculpture, called 'Seed', of the contemporary Portuguese artist Rui Chafes. The piece built in iron finds its purpose in the universality of OJ’s mind that seeks values such as origin, purity and universal mystery.
In a second stage, OJ threw us the challenge to design and build a space to receive and expose the 'Seed', promoting a deep reflection between Art and Architecture. The designed space is in the basement of his home in Fideris, located in the Swiss Alps.

Section
Section

The 'Trojan Egg' was the first stage of the project. The objective of this wooden egg was to create a void, revealing a new dimension and through it enhance mystery. The mystery is a condition that is very close to disappear from our civilization. This value is for us one of the main reasons for life and the egg is the dimension we choose to express it.

© Office archive
© Office archive

As architects, from the beginning, we wanted to design a space that was in fully consonance with Rui Chafes's sculpture. The 'Seed' brought us immediately issues related to the purity and the origin of our existence and in this sense our proposal was to build a cocoon, avoiding the usual edges.

Floor Plan
Floor Plan

The project seeks to establish a direct relationship between three components: sculpture, void and the observer. Weight and thickness were key aspects to this construction. This space was almost entirely constructed with white concrete which has been poured at once from the upper floor, between the ancient masonry stone walls and the wooden mold.

© Office archive
© Office archive

The lighting, indirect and mysterious, arises through the floor where a very thin marble layer allows to emphasize its translucent nature, omitting the source. The intensity and the light colour can be changed allowing different perceptions of the space and the sculpture, in real time. The experience is always unique, unrepeatable and personal. The 'Seed' is suspended in the air.

© Office archive
© Office archive

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Fideris, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "OVO / Camilo Rebelo" 27 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/612037/ovo-camilo-rebelo> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.