We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Luo Fu Shan Shui Museum / ADARC Associates

Luo Fu Shan Shui Museum / ADARC Associates

Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - ColumnLuo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Image 3 of 16Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Image 4 of 16Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Windows, Column+ 16

Huizhou Shi, China
More SpecsLess Specs
Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Windows, Column
Courtesy of ADARC Associates

Text description provided by the architects. Luo Fu Shan Shui Museum was a collective “hidden” architecture works (GFA 6100 sqm) built to accommodate private art collections from oriental paintings to sculptures, in parallel to be used as a private leisure club. The complex comprises of four major buildings: the Gate, the Museum, the Spa, and the 5 Hotel villas. The area where the site is located is categorized as First Class National Scenic Zone.

Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Windows, Facade
Courtesy of ADARC Associates

The 68000 sqm. site sits next to the 295 square kilometer Xiangang lake, which is the second largest reservoir in Guangdong province, back by the 1296 meter high Luo Fu mountain. Water shoreline meandering in and out of the site, lends itself a natural setting that easily blend in with the architecture.

Floor Plan

Borrowing the philosophy of Traditional Chinese ink painting, the design takes advantage of the poetic nature and finally transform the built environment into a subtle, restrained mood of space hierarchy that is subordinated to the beauty of nature.

Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Facade, Windows, Column
Courtesy of ADARC Associates

Design Philosophy:

Chinese ink painting tends to capture the metaphysics of “Emptiness” from the mountain, and of the “Silence” from the water. The design philosophy of the project consistently focuses on these two spirits. The architect believes that “beauty of nature exists without words”; buildings therefore have no need to stand out from the environment.

Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Image 3 of 16
Courtesy of ADARC Associates

Spaces are arranged into layer by layer, intermingled with the surrounding landscape; and architecture is built hidden, by sinking the structure underneath the earth and slope. Roof turns green, façade turns inward looking, space turns sunken, mood turns unspoken. Meanwhile, bamboo screens, oyster shell walls, grey stone façade, and fair faced concrete mix up the spectrum of material pallet that further enhance the oriental ambiance of the architecture.

Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Facade
Courtesy of ADARC Associates

Master Layout

Master layout concept came from the careful scrutiny on how to organize different building components to fit in the contour system of the site. Architecture story begins with the winding layout of the access road, which is elongated in order to minimize the disruption to slopes. Entering through the bamboo-concrete gate, the first sight to the museum seems nothing but only a plane white wall surfaced with oyster shell.

Site Plan

The main structure of the museum is sunken. A clear glass stair box implies a visitor entrance to the museum in a top-down routing manner from roof to basement courtyard. A three storey high bamboo atrium leaks itself to the sky, bringing delicate sunlight from top to the basement corridor. At night, the poetic mood of courtyard lighting glorifies the bamboo corridor. After a vertical and horizontal exchange of levels, visitors are suddenly led to a peaceful patio facing the lily pond under the sky. Other structures such as tea house, hotel villa and spa are arranged in sequences also in top-down gesture, which no-doubt can help harmonizing the environment quite with sense.

Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Column
Courtesy of ADARC Associates

Value Exploration

To certain extent, this architecture exercise tries to reflect the metaphysics of the oriental value, which is deeply planted within the thoughts of respecting nature, as well as restraining human being from overwhelming the universe. Design starts from caring the peaceful mix in between nature and human, caring site specific conditions, and caring the reflection of local culture and life belong to the place. The architect, through studying oriental humanity, wants to explore a set of value system that can somehow take responsibility in connection with the history, culture, environment and societal development.
This project won the HKIA Annual Awards 2013.

Luo Fu Shan Shui Museum  / ADARC Associates - Facade
Courtesy of ADARC Associates

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Luofu Mountain, 罗浮大道, Boluo Xian, Huizhou Shi, Guangdong Sheng, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Luo Fu Shan Shui Museum / ADARC Associates" 18 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/609773/luo-fu-shan-shui-museum-adarc-associates> ISSN 0719-8884
Courtesy of ADARC Associates

羅浮山水博物院 / ADARC Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.