the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. RTA-Office's Mountainous "Cultural Container" Wins First Prize

RTA-Office's Mountainous "Cultural Container" Wins First Prize

RTA-Office's Mountainous "Cultural Container" Wins First Prize
RTA-Office's Mountainous "Cultural Container" Wins First Prize, Courtesy of RTA-Office
Courtesy of RTA-Office

RTA-Office has released its first-prize winning proposal for the Wuhu Urban Planning Exhibition, Office, and Archive. The design stems from the idea of an “urban cultural container,” holding both knowledge and space, and extracts its sculptural form from the surrounding mountainous landscape.

Pushing for the Exhibition Hall to be a recognizable landmark, the design is largely driven by its surrounding context. The building as a whole derives its shape from the rocky faces of the nearby Yashan Mountain, giving it a strong sense of place. Similarly, the structure is divided into three distinct sections all grounded by a central public space, each informed by the same rocky inspiration. The cracks in the rocks’ surfaces are mirrored in the irregular entrances and windows carved into the building’s volumes.

Courtesy of RTA-Office Courtesy of RTA-Office Courtesy of RTA-Office Courtesy of RTA-Office + 11

Courtesy of RTA-Office
Courtesy of RTA-Office

The density on the exterior of the Exhibition Hall is contrasted inside by lofty open spaces. The window carvings penetrate the heavy building, unexpectedly flooding the interior with natural light. An interior courtyard defies its container, creating an inviting open space. Contrast is also created by the material inserted into the “cracks” – the entrances are dense (cor-ten steel, copper) while the windows are light and translucent.

Courtesy of RTA-Office
Courtesy of RTA-Office

To maximize usable space, the complex is largely pedestrian-oriented, keeping automobile traffic confined to the perimeter. Further speaking to the pedestrian occupants, the structure maintains a strong connection with a green park on its outskirts and brings a secondary park inside with the inner public space. The use of natural materials like bamboo, stone, and grass solidify the relationship of the occupants with their surroundings, creating an inviting and familiar environment.

Courtesy of RTA-Office
Courtesy of RTA-Office
  • Competition

    Restricted
  • Award

    First prize
  • Project Name

    Wuhu Urban Planning Exhibition, Office and Archive
  • Architects

  • Architecture and Landscape Design

    Santiago Parramón, RTA-Office
  • Area

    54920.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

About this author
Cite: Holly Giermann. "RTA-Office's Mountainous "Cultural Container" Wins First Prize" 21 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/601270/rta-office-s-mountainous-cultural-container-wins-first-prize/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.