the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Denmark
  5. Dorte Mandrup Arkitekter
  6. Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter

  • 01:00 - 14 February, 2015
Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter
Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter, © Torben Eskerod
© Torben Eskerod

© Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod + 25

  • Engineering

    Jørgen Nielsen A/S, JJ Byg A/S.
  • Client

    The Dreyer Foundation
  • Users

    The Association of Danish Law Firms
  • Cost

    60 mio. DDK.
  • More Specs Less Specs
© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Text description provided by the architects. The original dance pavilion Valencia was built in 1861 and designed by H.S. Stilling and is a building with a long history in the Copenhagen entertainments. It has witnessed the rapid growth of the neighborhood as the Copenhagen Rampartswere released in late 1800, and has at first-hand felt the city's explosive growth as the detached dance pavilion in 1889 , was enclosed by the buildings around them. Before the thorough renovation the hall stood unnoticed, and the aim was to bring Valencia back in to the consciousness of the Copenhagen residents.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Conversion

The intention of the project was to expose the building so that the unique spatial qualities were clarified, the visual connections and the spatial flow enhanced, and the individual rooms cleaned for unsetteled architectural additions. The existing buildings consists of three different building typologies; The block-housing ( front building ), the assembly-hall, and the rear building, which used synergistically offers a large range of applications.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod
Floor Plan
Floor Plan

Front house

The front building, with its façade to the busy Vesterbrogade, is a classical Copenhagen property in 5 floors: The high-ceilinged entrance is radically changed from its current closed form to a modern minimalist and transparent ground floor with continuous glass facades on both house facades so that the characteristic old hall, placed in a new fairytale garden, is exposed to Vesterbrogade. The ground floor forms naturally as a lobby for the Association of Danish Law Firms. The first three floors of the building houses the administration for the Association of Danish Law Firms, and the top 3 floors residential apartments.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Hall

Valencia's triple high hall is a unique space in the dense neighborhood of Vesterbro. The large beautiful room with the continuous skylight is positioned as a detached building behind the front building. The hall is connected to the lobby through the fairy tale garden that stages the spatial shift. The hall is the project's central space and provides a framework for Danish Lawyers' course and conference activities. A large-scale furniture is located in the hall, which contains both the vertical relationship between basement, ground floor and first floor and a floating meeting box located in a visual open connection with the chamber. The existing walls of the hall have been maintained and renovated as gently as possible. The new furniture is covered with special aluminum profiles in front of an acoustic damping textile. The floors and ceiling of the hall is designed as neutral as possible in concrete and acoustic plaster. Inside the new furniture all surfaces are painted yellow to highlight the new spaciousness and create a readable spatial hierarchy.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Back House

The back house offers smaller room units that are used in addition to the hall's function, in the form of meeting and group, cafeteria and kitchen.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Dorte Mandrup Arkitekter
Office
Cite: "Valencia / Dorte Mandrup Arkitekter" 14 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/597957/valencia-dorte-mandrup-arkitekter/> ISSN 0719-8884