All
Projects
Products
Events
Competitions

Espace Bienvenüe / Jean-Philippe Pargade

Espace Bienvenüe / Jean-Philippe Pargade

© Luc Boegly © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Luc Boegly + 25

University  · 
Marne-la-Vallée, France
  • architects Authors of this architecture project Jean-Philippe Pargade
  • Area Area of this architecture project
    35300.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • architects

  • location

    Marne-la-Vallée, France
  • Architect in Charge

    Caroline Rigaldiès
  • Partner

    Jean-Pierre Lamache
  • Studies Leader

    Christophe Aubergeon, Malika Benzemra, Marco Carvalho, Joana César, Paolo Correia, Jean-Patrick Degrave, Emmanuèle Fiquet, Emilie Guyot, Antoine Hermanowicz, Joon-Ho Lee, Aline Marthon, Natacha Nass, Lucy Niney, Audrey Oster, Maxime Parin, Anne-Sophie Richard, Samuel Rimbault, Vincent Sengel, Ji Yeon Song, Marie Suvéran, Arthur Tanner, Van Hai Vu
  • area

    35300.0 sqm
  • photographs

  • Construction Site Director

    Birgit Eistert
  • Landscape designer

    Besson-Girard
  • Engineering Firm

    SNC Lavalin
  • Quantity Surveyor

    All trades
  • Client

    Ministry of Ecology, Sustainable Development and Energy – Property and Housing actiondelegation
  • Works budget excluding VAT

    €95 million (2014 value)
  • Usable floor area

    24,300 m2
More Specs Less Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. On a site covering nearly seven hectares in the Cité Descartes cluster in Marne-la-Vallée lies the Pôle Scientifique et Technique Paris-Est (PST) which has been baptised the Espace Bienvenüe in memory of Fulgance Bienvenüe, inspector general of the Ponts et Chaussées engineering school and father of the Parisian metro system

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The space completes the Cité Descartes that has been incorporated into this new town and meets the needs of the programme imposed by the Ministry of Ecology, Sustainable development and Energy. Its aim is to group together the Ministry’s training and research facilities on the Marne-la-Vallée site and create a centre of excellence focussed on the sustainable city. The Paris-Est scientific and technical pole, which brings together the various disciplines of higher education, training, research and engineering, is a major innovative project intended to encourage the emergence of a new way to design, build, develop and manage cities

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The architectural concept is based on the ambition of creating an exceptional urban event: the Cité Descartes campus. It showcases a vast public area in the centre of a block unique to the new town, which reinforces urban structures and interlinks existing facilities.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

In an extension of the green setting of the university campus, the creation of a long, undulating concrete structure covered with a landscaped garden contrasts with the flatness of the site. This 200-metre long green slab makes up the large central park, which is magnified at the level of the campus and the city. The architecture is in perfect harmony with the environment, which offers a panoramic view from the green roof terrace. The contrast between the density of the buildings that abut the block to the north and the fresh air of this vast garden enhances the urban landscape. The wooden huts by the Japanese artist Tadashi Kawamata dotted here and there reinforce this feeling.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The new Bienvenüe building is flexible, multi-functional and scalable. Its architecture fosters exchanges between the disciplines and the organisation of teamwork. This is achieved with the large multi-purpose area on the ground floor, under the arch. It brings together all the shared functions: library, auditorium, restaurant, sports rooms and a technical area made up of a monumental test hall, laboratories and meeting rooms. The layout of the main reception lobby in the axis that crosses the lobby of the Ecole Nationale des

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Ponts et Chaussées reinforces the complementarity between teaching and research.
The office area located in a unit along the Boulevard Newton reconciles the independence and autonomy of each speciality.

Section
Section
Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

The shared functions are in glassed areas that are bathed in natural light. They give a feeling of great transparency and perspective and overlook the large park, while the office division is made airy with the patios that contribute the warm atmosphere of the place and the well-being of users.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 77420 Marne-la-Vallée, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Espace Bienvenüe / Jean-Philippe Pargade" 19 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/597901/espace-bienvenue-jean-philippe-pargade/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.