Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK

Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK

Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 2 of 27Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 3 of 27Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 4 of 27Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 5 of 27Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - More Images+ 22

  • Technical Engineer : STABO
  • Budget : 6.500.000,00 euro excl. vat and fees
  • Timing : Competition design 2010 - Completion 2014
  • Awards : Nomination for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015 Special mention in the category Collective Housing, ArchiZinc Trophy 2014
  • City : Hoeilaart
  • Country : Belgium
More SpecsLess Specs
Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 14 of 27
Courtesy of BOGDAN & VAN BROECK

Text description provided by the architects. The existing architecture, heterogeneous in style and typologies, has partially disrupted the historical identity of the village. The incomplete perimeter and lack of structure in the interior of the urban block participate to the poor appearance of the site. Compared to the rest of Flanders, the current building fabric of Hoeilaart shows a low density.

Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 19 of 27
Isometric

The project therefore aims to densify the building block while respecting the original identity of the village. Through this densification, the existing fragmented space will turn into into a qualitative and coherent whole. Closing and redefining the perimeter of the block will help reinforce this central area of the village.

Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 8 of 27
© Frederik Vercruysse

A wide variety of typologies offers a qualitative range of dwellings. The outdoor space is designed as an extension of the bicycle and pedestrian network, while the inner green area is designed as a water garden referring to a historical stream.

Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 11 of 27
© Frederik Vercruysse

The project’s volumetry relates in a contemporary way to both historical and local urban qualities. The volumes, articulated with gable roofs, refer to the historical greenhouses of Hoeilaart, the Flemish town-square as well as to the archetype of the dwelling. The impact of the densification is limited: the volumes are kept low and compact, and don’t disturb the sightlines of local residents.

Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK - Image 3 of 27
© Frederik Vercruysse

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Borreweg, 1560 Hoeilaart, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Den Travoo / BOGDAN & VAN BROECK" 15 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594404/den-travoo-bogdan-and-van-broeck-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.