the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. United States
  5. David Baker Architects
  6. 2014
  7. 300 Ivy Street / David Baker Architects

300 Ivy Street / David Baker Architects

  • 01:00 - 31 January, 2015
300 Ivy Street / David Baker Architects
300 Ivy Street  / David Baker Architects, © Bruce Damonte
© Bruce Damonte

© Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte © Bruce Damonte + 26

  • Developer

    Ivy Grove Partners
  • Contractor

    Cahill Construction
  • Landscape

    Fletcher Studio
  • Structural Engineer

    Murphy Burr Curry
  • Civil Engineer

    Sandis
  • Lighting Designer

    Horton Lees Brogden
  • MEP

    Robison Engineering
  • Design/Fabrication

    Pacassa Studios
  • Outdoor Furnishings

    OHIO Design
  • More Specs Less Specs
© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Text description provided by the architects. This mixed-use development of urban market-rate homes, restaurants and shops continues the repair of the neighborhood fabric damaged by the removal of the Central Freeway. The design was developed as a balance of inside and out: equally addressing the needs of residents for high- quality, modern, peaceful homes with the needs of the community for vibrant retail, a place for pedestrians, and a texture and scale that respects the surrounding buildings.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The beginning basis of the design was a consideration of how the building would touch the public space, and the strategy used throughout is the ju- dicious “drawing back” of the building from the property line, effectively re- turning space to the public realm to create the comfortable, human-scaled edges. This building maximizes the site edge with lively uses, widened sidewalks, and a gracious entry sequence, encouraging retail spaces and residential stoops to connect outward to the street.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

An emphasis on the corner bays creates a gateway feeling as the busy one-way traffic approaches the heart of Hayes Valley. At a smaller scale, transom windows line the retail arcade, referencing the common typology of the neighborhood and bringing daylight into the shops.

First Floor Plan
First Floor Plan

The main entrance is around the corner from the building’s most public face, on the smaller and quieter Ivy Street. The approach to this entrance has been arranged as a “decompression” sequence that guides residents from the bustle of Gough Street towards the sanctuary of the building.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

Inside, units are designed with modern simplicity, maximizing views with floor-to-ceiling windows and continuing the connection to outside. Just as the ground floor of the building has been pulled in away from the edge to create additional public space, the units above extend, pushing private space out over the busy sidewalks.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The neighborhood-inspired pattern of bays creates unique edges for the units, adding interest. The rooftop has an outdoor entertaining kitchen, a lavish protea garden, and a patio for lounging. A perimeter of bamboo defines the common space, which is lined with planters available to residents for gardening.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

On the smaller scaled Ivy Street, as height limits drop, the building chang- es tone and becomes a row of three-story townhouses. By moving the trees into planters between the street parking, pulling the building a few feet back from the property line, and lifting the first living floor off street level via indoor stoops, the design widened the sidewalk for pedestrians and buffered the townhouses from the fully public realm.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "300 Ivy Street / David Baker Architects" 31 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/592797/300-ivy-street-david-baker-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Bruce Damonte

常春藤街300号/ David Baker Architects