the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. NSW AS
  6. 2014
  7. WOTHOUSE / NSW AS

WOTHOUSE / NSW AS

  • 01:00 - 1 February, 2015
WOTHOUSE / NSW AS
WOTHOUSE / NSW AS, © Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

© Einar Aslaksen © Einar Aslaksen © Einar Aslaksen © Einar Aslaksen + 20

  • Architects

  • Location

    Oslo, Norway
  • Design Team

    Gudmund Stenseth, Tore Schjetlein, Tiffany Otis, Luis Santos
  • Project Manager

    Gudmund Stenseth
  • Area

    248.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

Text description provided by the architects. The site, located north of downtown Oslo, is part of a neighborhood consisting primarily of villas from the 1930’s. Over the past few years, it has been the subject of an increasing number of densification projects. In this particular case, our client wished to build a house for his family of five in the backyard of a property that has been in the family for generations.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The yard is encircled by traditional wood clad villas, lush fruit trees and the occasional protected maple. In reverence to the surrounding buildings, the house was given a simple cubic geometry. We aimed to create a compact, solid and restrained stone volume, solidly rooted to the ground. The building’s placement on the site is given by general provisions regarding minimum distances to neighbouring properties and roadways, yet succeeds in creating intimate outdoor spaces towards both the south and the north.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

The quadraticstructure is punctuated by precise cut-outs for the windows and doors, whose deliberate placement creates varying daylight effects throughout the building’s three floors. The skylight, located directly above the staircase, fills the house with daylight all the way down to the basement, a room which is simultaneously washed by indirect daylight from the deep light well. The way in which natural light enters and is filtered by the building is constantly changing. This reinforces the characteristic traits of the different living areas, while also ensuring varied views and good contact with the exterior environment.

First Floor Plan
First Floor Plan

In order to emphasize the massiveness of the dwelling, we chose brick cladding which was laid with unusually narrow mortar joints recessed from the face of the brick in order to give the impression of a dry stacked façade. Except for the exterior doors made of ( ), the palette of materials is mostly muted, and the interior limited to concrete and plasterboard surfaces with a continuous flooring surface of untreated spruce.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

The family’s space requirements will likely be under constant change over the coming years, and a flexible plan was a prerequisite. We favoured smooth transitions between different functions, and have planned the bedrooms as natural extensions to the first floor living area.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen
Basament Floor Plan
Basament Floor Plan

WOTHOUSE has stemmed from a particularly good relationship with the client and the different craftsmen, and has resulted in a seemingly simple house with conservative land use and precise details.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

View the complete gallery

About this office
NSW AS
Office
Cite: "WOTHOUSE / NSW AS" 01 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/592298/wothouse-nsw-as/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments