the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Hong Kong
  5. Ronald Lu & Partners
  6. 2014
  7. SK Yee Healthy Life Centre / Ronald Lu & Partners

SK Yee Healthy Life Centre / Ronald Lu & Partners

  • 01:00 - 26 January, 2015
SK Yee Healthy Life Centre / Ronald Lu & Partners
SK Yee Healthy Life Centre / Ronald Lu & Partners, Courtesy of Ronald Lu & Partners
Courtesy of Ronald Lu & Partners

Courtesy of Ronald Lu & Partners Courtesy of Ronald Lu & Partners Courtesy of Ronald Lu & Partners Courtesy of Ronald Lu & Partners + 19

  • Architects

  • Location

    Tuen Mun, Hong Kong
  • Design Team

    Andy Leung, Lemuel Cheng, Helen Ng, Gary Pang
  • Area

    350.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Civil & Structural Engineer

    DCL Consultants Ltd
  • Building Services Engineer

    Far East Consulting Engineers Ltd
  • Quantity Surveyor

    Rider Levett Bucknall Limited
  • Contractor

    EDM Construction Company Ltd
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Ronald Lu & Partners
Courtesy of Ronald Lu & Partners

Text description provided by the architects. The SK Yee Healthy Life Centre is a modest yet meaningful project. Ronald Lu & Partners (RLP) completed the architectural design, including the interior fit-out, for a rooftop addition with the construction of a lightweight 380 sq.m. structure.

Floor Plan
Floor Plan

Its “lean and green” design allows the SK Yee Healthy Life Centre to provide more than just a healing environment – it also acts as a home, a garden and a playground for patients. Its quiet rooftop location offers an ambience of calmness and serenity throughout, immersing patients in nature and daylight and offering them a stress-free healing experience. It demonstrates an exceptional example of the integration of sustainable design into healthcare architecture.

Courtesy of Ronald Lu & Partners
Courtesy of Ronald Lu & Partners

A Lean and Green Addition

The concept is simple yet profound – the building embodies a number of green elements, beginning with its lightweight steel structure and low-carbon design features. The concept of “pulsation” informs the internal planning of the space, with each counselling room and functional area attached to a garden, creating a constant interplay between interior and exterior; continually drawing light and air into the structure.

Courtesy of Ronald Lu & Partners
Courtesy of Ronald Lu & Partners

A Light and Airy Interior

The building structure is modest, yet at the same time rich with features. The Centre is 100 percent naturally lit and ventilated. The interior was designed with cross-ventilated windows which allow patients to have control over their environment, creating a place of comfort, respect and dignity. The naturally-ventilated interiors greatly improve indoor air quality, promoting a healthy interior environment which brings additional low-carbon benefits.

Courtesy of Ronald Lu & Partners
Courtesy of Ronald Lu & Partners

Green

Greenery is prevalent throughout the Centre. Its integrated green roof and wall design creates a greenery coverage ratio of over 57 percent. Its extensive green roofs and walls not only reduce air-conditioner loading, but also offer a landscape that both the patients and surrounding neighbours can enjoy. This external landscape integrates seamlessly and harmoniously with the interiors, creating a stress-free experience for the patients.

Section
Section

Play

With a number of unusual and intricate spaces under the slanted roofs and a playful interior with plenty of natural ventilation and daylight, the Centre provides a unique and fun counselling environment for children. The Slide House creates a wonderful and immediate interplay between the interior and exterior spaces.

Courtesy of Ronald Lu & Partners
Courtesy of Ronald Lu & Partners

Home

The Centre is a showcase of sustainable healthy architecture which is highly significant for both healthcare professionals and patients. Opening a new chapter in healing architecture, healthcare professionals were actively involved in the design of the project from the earliest inception stage. This involvement helped created a calm ambience, immersed in light and air, which helps allay patient anxiety and ultimately transforms an empty space into a space filled with serenity and meaning.

Courtesy of Ronald Lu & Partners
Courtesy of Ronald Lu & Partners

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SK Yee Healthy Life Centre / Ronald Lu & Partners" 26 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/590542/sk-yee-healthy-life-centre-ronald-lu-and-partners/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Ronald Lu & Partners

余兆麒健康生活中心 / 吕元祥建筑师事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.