RT Residence / Jacobsen Arquitetura

RT Residence / Jacobsen Arquitetura

© Pedro Kok© Pedro Kok© Pedro Kok© Pedro Kok+ 23

Laranjeiras, Brazil
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Pedro Kok
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ArtCor, By Kamy, Deca, FAZ, La Lampe, Lightworks, Lumini, Metalbagno, Oficina de Marcenaria, Palimanan, Palácio dos Mármores, Tora Tora, Uniflex
  • Interiors:Eza Viegas (Jacobsen Arquitetura)
  • Interior Design Team:Heloísa Zarpelon, Isabel Benoliel, Caroline de Oliveira
  • Landscape:Renata Tilli
  • Lighting:Lightworks
  • Electrical:GRAU Engenharia
  • Hvac:GRAU Engenharia
  • Audio And Video:Home System
  • Roof:Oscar Massao Kawaguti
  • Wood Framing:Oficina de Marcenaria
  • Structure:EDATEC Engenharia
  • Construction:SC Consult / Paraty Engenharia
  • Site Area:1000 m²
  • Project Architects:Paulo Jacobsen e Bernardo Jacobsen
  • Project Team:Edgar Murata, Jaime Cunha Jr, Christian Rojas, Veridiana Ruzzante
  • City:Laranjeiras
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Pedro Kok
© Pedro Kok

Text description provided by the architects. The conceptual aim of this project was to develop a house with two floors that visually appeared buried. For that, we raised the main level of he house 1.5 m, creating a lower, half buried level, yet with natural lighting and ventilation. On this floor are the service and leisure areas, such as home theater, gym and sauna.

IsométricaSite PlanSectionsLower Floor Plan+ 23

On the access floor, social and intimate areas were divided into two rectangular volumes of similar proportions. The volumes were arranged parallel, but offset.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

The blocks were joined by a roof which also forms the overhang, creating a circulation space that even if it is closed, it appears external. The living room touches the ground level again and is therefore at a higher level. On the street the building is separated from the ground, since at this point there is no lower level.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

Despite the mandatory use of a sloping roof and ceramic tiles, the house seems to have a flat roof, as from the outside one can only see the wooden eaves and glass. The minimum slope we create is only visible from inside. The triangular pool has its shape determined by the boundaries of the building.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

In structural terms, we use reinforced concrete for foundations and for the half-buried floor, columns and steel beams to the main floor and wooden structure for the roof.

The main finishes are charred wood and Travertine marble.

© Pedro Kok
© Pedro Kok

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RT Residence / Jacobsen Arquitetura" [Residência RT / Jacobsen Arquitetura] 20 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/588735/rt-residence-jacobsen-arquitetura> ISSN 0719-8884
© Pedro Kok

RT居所 / Jacobsen Arquitetura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.