the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Train Station
  4. Estonia
  5. Arhitektuuribüroo PLUSS
  6. 2014
  7. Arhitektuuribüroo PLUSS Wins Competition for Railway Station in Pärnu

Arhitektuuribüroo PLUSS Wins Competition for Railway Station in Pärnu

Arhitektuuribüroo PLUSS Wins Competition for Railway Station in Pärnu
Arhitektuuribüroo PLUSS Wins Competition for Railway Station in Pärnu, Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS
Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS

Estonian practice Arhitektuuribüroo PLUSS has been selected as the winner of a competition to design a new train station for Pärnu. Organized by the Union of Estonian Architects (UEA), the competition was inspired by the Rail Baltic project, a joint effort by the governments of Estonia, Latvia and Lithuania to connect the three Baltic countries with a single railway line. By selecting PLUSS as winners, the UEA hopes to not only secure the commission for the firm, but also engage them in the masterplan for the surrounding area.

Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS Structural diagram. Image Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS + 9

Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS
Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS

In their description of the project, Arhitektuuribüroo PLUSS explain how the new station, and the 40 minute travel time between Pärnu and Tallinn, will for the first time make it possible to commute between the two cities, meaning "the lack of high qualification jobs in Pärnu is not an obstacle anymore to purchasing a home in Estonia's summer capital." Therefore, they add, "the new train station can be stated without an exaggeration as the most urbanising factor in this century."

Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS
Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS

In response to this condition, the design of the station incorporates four entrances, connecting all the key approaches to the site. The long, thin structure of the terminal is designed to preserve as much of the adjacent parkland as possible. On the opposite side of the building next to one of the entrances currently sits a low-rise K-Rauta store, but the design team envisages that this would eventually be replaced with a landmark high-rise tower, combining with the dynamic low-lying tube of their own design to form a striking composition in what will be a key new civic location in Pärnu.

Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS
Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS

The tube itself is composed of prefabricated steel elements, raised off of the platform with longitudinal steel beams, and clad with modular sheets of a copper-titanium alloy. Another key feature of the design is the steel truss bridges that connect both the entrances and the platforms with the terminal.

Structural diagram. Image Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS
Structural diagram. Image Courtesy of Arhitektuuribüroo PLUSS
  • Architects

  • Location

    Liivi tee, Pärnu, 80042 Pärnumaa, Estonia
  • Design Team

    Indrek Allmann, Jaan Jagomägi, Gunnar Kurusk, Tanno Tammesson, Holden Vides
  • Client

    Pärnu Linnavalitsus
  • Area

    2000.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Rory Stott. "Arhitektuuribüroo PLUSS Wins Competition for Railway Station in Pärnu" 16 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/588405/arhitektuuriburoo-pluss-wins-competition-for-railway-station-in-parnu/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.