the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. Brazil
  5. Reinach Mendonça Arquitetos Associados
  6. 2013
  7. Research Institute / Reinach Mendonça Arquitetos Associados

Research Institute / Reinach Mendonça Arquitetos Associados

  • 01:00 - 4 January, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Research Institute / Reinach Mendonça Arquitetos Associados
Research Institute / Reinach Mendonça Arquitetos Associados, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 29

  • Architects

  • Location

    São Paulo - São Paulo, Brasil
  • Project Architects

    Henrique Reinach e Maurício Mendonça
  • Coordinator

    Camila Osele
  • Collaborators

     Victor Gonçalves, Tony Chen, Mariana Picolo, Fernanda Almeida, Luena  Vettorazzo, Tais Vieira, Yuri Chamon, Paula Leal, Pedro Tavares, Caio Tritto, Olivia  Uliano, Alessandra Musto, Ayla Barros, Paulo Scheuer, Barbara Rubira
  • Project Area

    467.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Interiors

    Reinach Mendonça Arquitetos Associados
  • Production

    Ilana Stern
  • Landscape

    Barbieri + Gorski Arquitetos Associados
  • Lighting

    Foco Luz e Desenho
  • Structure and Foundations

    Companhia de Projetos Ltda. 
  • Foundations Consultant

    PALI Projeto e Assessoria de Fundações Ltda.
  • Electrical and Plumbing

    Pessoa e Zamaro
  • HVAC

    Logitec Projetos
  • Construction

    Sigla Construtora
  • Site Survey

    SoloGeo Sondagens
  • IT

    Codenet
  • Security

    Escolta Serviços / GA Advising
  • Suppliers

    Mobiliário: Giroflex / Arquivo Vivo / Dpot / Escinter / Fernando Jaeger / Moichi Ono; Esquadrias de alumínio: Esmecol Esquadrias em alumínio; Persianas: Uniflex Moema; Luminárias: Lumini / Lemca / Itaim; Cubas de aço inox: Mekal Aço e Design; Louças e Metais Sanitários: Deca; Empreiteira de mão de obra civil: SOC Empreiteira de Mão de Obra; Impermeabilizações marquises: Netherland Engenharia Ltda.; Tratamento em concreto aparente: Mundial Service; Caixa D’água: Sander Inox
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. This project is characterized by the delicacy of the intervention. The existing house was commissioned to Oscar Niemeyer's office, but designed and signed by Carlos Lemos in the early fifties and even today conserved with few changes. The renovation and expansion to adapt it to an office and study center tried to preserve as much as possible from the original architecture, both internally and externally.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The main entrance was moved to the area of least movement in order to better organize the pedestrian and car access, focused on valuing the large garden area. Two very light marquees of exposed concrete expand contact with the outside areas creating spaces for events around the auditorium. The existing lounge area incorporates the balcony space with columns to create a broad and full auditorium through the descending floor.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The slabs of the new marquees make clear the intervention through the use of exposed concrete and structural lightness with an ingenious single line of columns, balanced by steel rods. A red concrete wall reinforces the separation of the parking courtyard and values the new landscape garden and access courtyard, revitalized with a reflecting pool. Upstairs, the old bedroom area was transformed into an integrated workspace supported by small meeting rooms.

Plans
Plans

Decisions on building materials followed some information from the existing house, the clarity of the proposed new volumes and also accessibility, comfort and acoustic quality required especially in workspaces and the auditorium. The new marquees and red walls in exposed concrete mark the strongest interference on the old structure. External floors are made of fulget (granite) and the interior floors are made of wood in the halls and passageways, auditorium and meeting rooms. The carpet was used exclusively in the area for workstations. Plaster lined acoustic plates in the auditorium generate comfort during meetings and lectures. The green garden over the two new marquees was the solution adopted for motion control, thermal control, and the view from the upper floor.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Research Institute / Reinach Mendonça Arquitetos Associados" [Instituto de Pesquisa / Reinach Mendonça Arquitetos Associados] 04 Jan 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/582600/research-institute-reinach-mendonca-arquitetos-associados/> ISSN 0719-8884