the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. United Kingdom
  5. Jestico + Whiles
  6. 2014
  7. Stoke Newington School Sixth Form Centre / Jestico + Whiles

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Stoke Newington School Sixth Form Centre / Jestico + Whiles

  • 01:00 - 26 December, 2014
Stoke Newington School Sixth Form Centre / Jestico + Whiles
Stoke Newington School Sixth Form Centre / Jestico + Whiles, © Tim Crocker
© Tim Crocker

© Tim Crocker © Tim Crocker © Tim Crocker © Tim Crocker + 17

      • Local Authority

        London Borough of Hackney
      • Structural Engineer

        Price & Myers
      • Services Engineer

        Max Fordham (pre-Stage E) , Blackmoor Knight (post-Stage E)
      • Acoustic Engineer

        Max Fordham Acoustics
      • Employer’s Agent

        Appleyards
      • Cost Consultant

        Appleyards
      • CDM Co-ordinator

        Appleyards
      • Rights of Light Surveyor

        GVA Schatonowski Brooks
      • Approved Inspector

        Butler & Young
      • Main Contractor

        Mansell / Balfour Beatty
      • Client

        Stoke Newington School & Sixth Form
      • Contract Value

        £1.4m
      • Contract Type

        Design & Build
      • More Specs Less Specs
      © Tim Crocker
      © Tim Crocker

      Text description provided by the architects. Stoke Newington School is a successful inner-city school in London with a specialism in Media, Arts and Science. Jestico + Whiles was appointed by the school in 2011 to create a new dedicated sixth form centre on site to deal with growing student numbers at sixth form level. The practice had previous experience of working with the school having redeveloped the entire building as part of the Building Schools for the Future (BSF) programme in 2010.

      © Tim Crocker
      © Tim Crocker

      The reason for the extension was the school’s need for more space to cater for a rise in sixth form students from 140 to 300 pupils, since BSF completion. The solution was a two-storey, L-shaped building of approximately 600m² that abuts the school boundary to the north, maximising the available space to form a small courtyard between the new building and the existing school, and responding to similar courtyards used in the original 1967 Brutalist building design. Additionally, the new building connects to the existing school at both ground and first floor levels, benefiting from the use of the existing stair, lift and WCs - meaning the new building was able to avoid the associated costs of the additional lift, fire stair and WCs that would otherwise have been required.

      Elevation
      Elevation

      The new sixth form centre connects to the northern end of the existing school and is partly located in the shadow of the adjacent three-storey building. It was therefore important that the design maximise the amount of natural daylight within the new building. The strategy was to incorporate most of the glazing in the south, east and west façades that overlook the new sixth form courtyard to the west and the reconfigured external space to the east. Rooflights above the ground floor offices and WCs and first floor study area provide additional natural daylight to the northern parts of the building where there are few windows; preventing overlooking issues with the neighbours on Sattar Mews.

      © Tim Crocker
      © Tim Crocker

      The shape of the new sixth form building echoes that of the existing Brutalist school structure. The orthogonal shaped volume branches out of the building as a new ‘wing’ in keeping with the plan form of the original school where individual ‘wings’ form courtyards. The proposed massing respects the existing buildings’ architectural language and does not attempt to compete with the bold form of the boiler house nearby. The striking boiler house is one of the most successful and admired elements of the original school design and the design treatment of the new sixth form building is deliberately deferential to it, picking up on the proportions of its windows among other things.

      Section
      Section

      As with the entrance building completed in 2010, the new sixth form centre draws its inspiration from the material choices of the existing building but makes use of contemporary materials of sufficient gravitas to sit comfortably alongside the bold Brutalist architecture of the original school. Given the proximity of the entrance building, it was also important that the material palette chosen for the sixth form building sat well with the modern additions. Ultimately, all three elements read coherently alongside one another.

      © Tim Crocker
      © Tim Crocker

      A dark grey rainscreen cladding solution was selected because it followed the language set by the new entrance building (Corten rainscreen panels) and didn’t compete with the masonry and bush-hammered concrete of the original building. The cladding system is made up of fibre cement boards, an appropriate material that enables the new sixth form building to ‘speak for itself’ and neither mimic the robust masonry and concrete ‘brutality’ of the original 1967 building nor undermine the powerful language established by the Corten extension. The Corten bay windows on the north elevation provide a subtle link between the two buildings and their architectural language.

      Elevation
      Elevation

      Flashes of bold yellow are used on the window reveals and soffits in order to enliven an otherwise dark façade. These are in keeping with the colour used on the 2010 entrance building, which in turn was designed to reference the yellow used on the theatre of the existing school building.

      © Tim Crocker
      © Tim Crocker

      As with the junction between new and old to the 2010 Corten steel entrance building, the junction with the original school abutting the sixth form centre is made via a full height glazed link. This link allows natural light to penetrate deep into the common room from each side whilst simultaneously forming a clear and expressed separation between new and old.

      Floor Plan
      Floor Plan

      Due to the constrained nature of a site located directly behind the existing boiler house, the construction of the new sixth form centre was not a simple task and the design had to respond to several challenges. There was limited access into the site for materials, with crane use prevented by the height of the boiler house and its associated chimney and the narrow public highway, Sattar Mews, to the north. The size and nature of the materials selected therefore had to be given increased consideration, with one notable example being the in-situ concrete stairs which were used in lieu of pre-cast concrete, as the latter couldn’t have been craned in.

      © Tim Crocker
      © Tim Crocker

      The sixth form centre building may only just have been completed but it has already become a lively and indispensable resource for the campus and wider school community.

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Jestico + Whiles
      Office
      Cite: "Stoke Newington School Sixth Form Centre / Jestico + Whiles" 26 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/575578/stoke-newington-school-sixth-form-centre-jestico-whiles/> ISSN 0719-8884