the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Chile
  5. Lira Arquitectos Asociados
  6. 2008
  7. Carol Urzua / Lira Arquitectos Asociados

Carol Urzua / Lira Arquitectos Asociados

  • 01:00 - 2 January, 2015
Carol Urzua / Lira Arquitectos Asociados
Carol Urzua / Lira Arquitectos Asociados, © Pedro Mutis
© Pedro Mutis

© Pedro Mutis   © Pedro Mutis   © Pedro Mutis   © Pedro Mutis   + 28

  • Architects

  • Location

    Santa Rosa 1727, Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Architect in Charge

    Raimundo Lira, Marlene Fischer, Diego Arroyo, Carolina Valenzuela
  • Area

    2373.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

  • Structure

    Enzo Valladares
  • Ilumination

    Mónica Perez
  • Climate and solar collectors

    Cintec S.A.
  • Sign design

    Kathryn Gillmore
  • Inspección Técnica

    Felipe Edwards
  • Construction

    Boetsch S.A.
  • Client

    Ilustre Municipalidad de Santiago
  • Site Area

    7.800 m2
  • More Specs Less Specs
© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

Text description provided by the architects. The building is located at 1727 Santa Rosa Ave., being a 2,000sqm two-storey construction, no underground floor, and housing community activities for the elderly in that specific city zone.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

A primary health centre, multiuse halls, a café and an addition to an existing gymnasiumare included as the brief of the Project.

Floor Plan
Floor Plan

Courtyard

A large esplanade of 1,000m² is created retaining a group of existing platanus trees, in addition five new trees were incorporated to consolidate the courtyard for the new building.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

Street Facade
The main facade towards Santa Rosa -±80m. long- sits on a line 10 meters behind the property boundary, due to planning restrictions related to a future widening of the street. This condition allowed to retain an important Ceibo tree (Coral Tree) at the main entrance of the building.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

The facade treatment aims to retain the look of the narrow terraced houses adjacent to the building, by recognising existing elements of them. The two-storey building and facade considers a horizontal plinth, an awning which highlights the entrance to the building and a cornice at the top. The building envelope was designed in 95cm modules alternating cladding and windows, in order to retain the pace of alternating colours of existing facades.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

The colours used in the facade were taken from the existing ones around the zone. A pattern using yellow, grey and white was used, alternating white and white tinted glazed modules to introduce light into the building. White was also used as the colour in the main entrance -either for walls and awning- being the colour which penetrates into the building.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

The look and selection of materials used stands outs from nearby constructions as a statement on qualitys standars, which would allowto illustrate the quality of facilities provided for the neighbourhood.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

Interiors
Common circulations are filled with natural light from skylights and double-height spaces, providing a spatial quality whichs was sought to be a gift for the elderly people who lived in this area.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

The building main circulation runs perpendicular to the main Street connecting with the gymnasium at the rear part of the site. The two levels are communicated either by a stair and a ramp which faces the internal courtyard of existing platanus trees, thus becoming the main space of the project.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

The ramp generates double-height spaces and connects them vertically, giving spatial continuity to the main circulation, furthermore it contains several living areas within the circulation space.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Lira Arquitectos Asociados
Office
Cite: "Carol Urzua / Lira Arquitectos Asociados" 02 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/575130/carol-urzua-lira-arquitectos-asociados/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments