the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. France
  5. AR+TE Architectes
  6. 2014
  7. Nelson Mandela School / AR+TE Architectes

Nelson Mandela School / AR+TE Architectes

  • 01:00 - 20 December, 2014
Nelson Mandela School / AR+TE Architectes
Nelson Mandela School / AR+TE Architectes, © Carlos Barba
© Carlos Barba

© Carlos Barba  © Carlos Barba  © Carlos Barba  © Carlos Barba  + 41

  • Architect Contractor

    Carlos Barba
  • Architect Co-contractor

    Jean Christophe Morisseau
  • Engineering Firm

    CTC INGENIERIE (Versailles)
  • Budget

    4650000 €
  • More Specs Less Specs
© Carlos Barba
© Carlos Barba

Text description provided by the architects. Urban Context

The school is situated in south of the city of Vigneux-sur-Seine near Paris. It is situated in a district in urban renovation financed by the ANRU (National Agency for the Urban Renovation)

Site Plan
Site Plan

The school is bounded on the north by linear housing building of eight floors, and on the south by a housing suburban neighborhood.

All the existing school buildings were realized by the agency of architecture named AUA between 1969 and 1975 (Paul Chemetov and Jean Deroche architects). These schools are adaptations of metallic constructive processes of industrial type.

© Carlos Barba
© Carlos Barba

“The interest of the industrialized system of construction lies exactly in the biggest possibilities of combinations that they give us. Indeed, economies inherent to the repetition of elements can be reinvested in the quality of assembly of the groups”  P. Chemetov, J. Deroche.

The project includes the restructuring of all the education site (classrooms and canteen) and the creation of the educational and psychomotor premises (library, computing and kindergarten sport classroom).

© Carlos Barba
© Carlos Barba

Restructuring and Extension.

The objective of the restructuring and the new extension consists in grouping the classrooms of maternal and elementary class in a single entity. The classes of the nursery school will integrate the spaces of the ground floor of the existing building and the primary school will occupy the classrooms to the floor.

© Christophe Morisseau
© Christophe Morisseau

The building in extension will be of mixed constructive type concrete and metal and will include a sport classroom, a library, and a computer room. These two levels will communicate by an internal circulation of full foot with the building of existing education.

© Carlos Barba
© Carlos Barba

The new building will answer the same outline of cornice of the existing facades of the whole school complex. The project involves a cladding Corten Indaten. Two courts are planned in a free volume at the ground floor.

© Carlos Barba
© Carlos Barba

Characteristics of the Built and Outside Aspect.

The new building is established by a single unitarian and compact building constituted nevertheless by three elements of the program: (motricity room, library and computing spaces). The metallic cladding calls back the metallic system industrialized by the school built in the years 60-70.

© Carlos Barba
© Carlos Barba

Premises situated at the ground floor of the extension, will form "a base" cladding wood and accompanied visually the wooden closes between both courts.

The outer spaces have at objective, the creation of an internal central path which distributes all the buildings by an hierarchical organization of circulations. The outer spaces will be finished by an element containing the school court. The building included the sports and gymnastics spaces.

© Christophe Morisseau
© Christophe Morisseau

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
AR+TE Architectes
Office
Cite: "Nelson Mandela School / AR+TE Architectes" 20 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/574384/nelson-mandela-school-ar-te-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.