the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Portugal
  5. Correia/Ragazzi Arquitectos
  6. 2013
  7. Rehabilitation of an apartment / Correia/Ragazzi Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rehabilitation of an apartment / Correia/Ragazzi Arquitectos

  • 01:00 - 11 December, 2014
Rehabilitation of an apartment / Correia/Ragazzi Arquitectos
Rehabilitation of an apartment / Correia/Ragazzi Arquitectos, ©  Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

©  Luis Ferreira Alves ©  Luis Ferreira Alves ©  Luis Ferreira Alves ©  Luis Ferreira Alves + 35

    • Entrepreneur

      António Alves
    • Collaborators

      Ana Lúcia Monteiro, Diogo Nogueira, Francesca Gramegna, Hugo Natário, Rita Breda
    • Structure and Fundation Engineering

      AB PROJECTOS
    • Hidraulic Engineering

      AB PROJECTOS
    • Technical Facilities Engineering

      GET
    • Electrical Engineering

      RAUL SERAFIM & ASSOCIADOS
    • Site Area

      200m2
    • More Specs Less Specs
    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    Text description provided by the architects. The Project intended to remodel two apartments and unite them in order to create a duplex apartment, which best meets the needs of the family.

    Axonometric
    Axonometric

    In this sense, the intervention was defined by the characterization of a social floor, consisting of kitchen, laundry, living room, terrace, guest bathroom and guest suite. The upper floor would be the private housing area consisting of three suites, one for the parents and two for the children.

    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    The union of both floors and, consequently, of the house, was achieved by the introduction of a twostorey high hall with the access stair, designed as a focal piece that distributes the program; a partial  demolition of the existent slab was needed. The stairs create, also, on the upper floor, a balcony with a view over the lower floor. 

    Section
    Section

    The entire apartment was designed taking into consideration the characteristics of the materials that were chosen to create a game of volumes, light and dark. One chose light coloured walls, yet high in texture, finished in microcement. Panels, doors and wardrobes of darker colour, made of black Valchromat. The lower floor, social, is united by its pavement in manual hydraulic mosaic, in a pattern that introduces texture and three dimensionality, studied according to the scale of the compartments, and specially produced. Throughout this floor one defined a height, of human scale, designed by either the change of material, colour or height of the ceiling, doorframe etc.; which transverses and unites all the spaces.

    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    At the upper floor there are wood floors except on the bathrooms. The main suite is designed with four spaces, the entrance leading to a reading and/or gymnasium area, followed by the sleeping area, then the walk in closet with access to the bathroom, which is composed of a wet area with a shower and freestanding bathtub. The two smaller suites, for each child, are on the opposite side of  the apartment; they each have a bathroom covered in glass and mirror, with natural light.

    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Rehabilitation of an apartment / Correia/Ragazzi Arquitectos" 11 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/573677/rehabilitation-of-an-apartment-correiaragazzi-arquitectos/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.