the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Brazil
  5. gruposp
  6. 2014
  7. Itacolomi 445 / gruposp

Itacolomi 445 / gruposp

  • 01:00 - 3 December, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Itacolomi 445 / gruposp
Itacolomi 445 / gruposp, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 26

  • Architects

  • Location

    Rua Itacolomi - Higienópolis, São Paulo - São Paulo, Brasil
  • Project Architects

    Álvaro Puntoni, João Sodré, Jonathan Davies, André Nunes
  • Collaborators

    Fabricius Mastroantonio, Julia Caio, Alexandre Mendes
  • Project Area

    3500.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structure

    Paulo Sayeg
  • Building Services

    PHE
  • Frames

    ArqMate
  • Landscape

    Camila Vicari
  • Interiors

    Ana Costa
  • Artistic Panel

    Kimi Nii
  • Incorporation

    Idea Zarvos
  • Site Area

    328,50 m²
  • More Specs Less Specs
Itacolomi 445 / gruposp, © Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. BUILDING IN HIGIENOPOLIS

The Higienópolis district is characterized by a set of consolidated buildings almost predominantly built in the 50s and 60s. An expressive architecture, well built, and large apartments, with a significant green roof.

The Itacolomi 455 project seeks to strengthen the role of the neighborhood, not to deny it, but opening up to this built landscape while at the same time allowing the district to flood its interior spaces.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

EARTH CONSTRUCTION

An open space with double height on the ground floor, expresses concern in building a relationship between the building and its surroundings, like a square that extends the space of the sidewalk. It allows a view of the street from the interior space and, inversely, a view of the full extent of the site from the street, placing the user in the lot which is a fragment of the surface of the city. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon

A longitudinal volume clad in wood, hanging over this space, houses the caretaker and the fitness room.

The vertical core volume organizes the floor forming a reception space linked to the street. This volume has a hydraulic tile mural designed by ceramist Kimi Nii, underlining the the relationship of this space with the city.

The rear space, more reserved, houses a common open balcony and the pool, 25 meters long, plus a garden.

Section 03
Section 03

CONSTRUCTION OF INTIMACY

The apartments are open spaces, like double height voids where multiple arrangements can be set up, according to family size and lifestyle.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The vertical circulation block is a central volume that organizes the space defining a coexistence sector on the street and another more intimate towards the inner side of the lot.

Generous balconies either in the front or rear facade further strengthen the relationship between the apartment and the surrounding landscape, the tops of the trees, the longer views.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

BUILDING CONSTRUCTION

As important as its base is the top of the building, often overlooked in typical buildings in our city. The main structure of reinforced concrete is finished off with a complementary structure that conforms a special housing unit, further set back from the main body.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The volume is also more transparent, free from the height of adjacent buildings, enjoying the surrounding landscape. It is protected by a wooden cladding which ultimately highlights it from the project. On the roof, a reflecting pool is an observatory of the city, the landscape and the sky.

This building, generic in design and systemic for its flexibility, is specific for its insertion and metaphorical by generating a dialogue with the surrounding history.

Section 02
Section 02
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Itacolomi 445 / gruposp" [Itacolomi 445 / gruposp] 03 Dec 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/570855/itacolomi-445-gruposp/> ISSN 0719-8884