the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. DDA Despacho de Arquitectura
  6. 2014
  7. CdV House / DDA Despacho de Arquitectura

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

CdV House / DDA Despacho de Arquitectura

  • 01:00 - 5 December, 2014
CdV House / DDA Despacho de Arquitectura
CdV House / DDA Despacho de Arquitectura, © Luis Gordoa
© Luis Gordoa

© Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa + 20

  • Architects

  • Location

    Mexico City, Mexico
  • Architect in Charge

    Omar Rendón, José Luis López de la C.
  • Project team

    Artemio García Diaz
  • Translation

    Pilar IslasE
  • Area

    356.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Text description provided by the architects. CdV House is a residential expansion and renovation project located in the south of Mexico City.

CdV is a functionalist style house that was built in the fifties; it had been remodeled and renovated several times and had thus lost its modernist nature. The current owner divided the property into two halves, radically modifying its previous layout. Dda’s architectural intervention only included one of these parts.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The intervened section previously had a living room, a studio with kitchenette, a guest bathroom, two bedrooms, one of them with a bathroom and walk-in closet. Vertical circulation was via an uncomfortable wood staircase, in a style that contrasted with the house. There were several difficulties: it lacked a good kitchen area, laundry area, and harmonizing stairs.

The purpose was to turn it into a functional residence, and to attempt to return to the original architectural language.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

First, we set out to recover the internal open areas and the huge windows, to restore its essence and enjoy natural light and the lush back garden. All drywall elements were removed to integrate the interior-exterior environment of the house.

Floor Plan
Floor Plan

On the ground floor (street level) we preserved the covered garage and pedestrian entrance areas. Walls and garden areas were intervened to achieve a more sober appearance.

On the inside we built a modest laundry area, a guest restroom, a large open plan kitchen –entirely integrated to the living room/dining room area- which is visually connected through a large window to a big terrace with gorgeous views of the garden.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Outside of the kitchen, the terrace communicates through an elevated walkway to another terrace that has an area adapted for growing vegetables and fragrant herbs. From the first terrace, access down to the garden level is via a concrete staircase attached to the wall. We added maid’s quarters with a bathroom and a storage room for garden tools under the garden/terrace.

A bathroom was built on the first floor, and the floor space was renovated to contain two bedrooms, a TV room and a storage room.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The newly-built second floor was designed to be the most private section in the house; a space containing the area where the owners may isolate themselves from the rest of the building. This floor houses the comfortable master bedroom, a spacious walk-in closet and an en suite full bathroom. The bedroom overlooks a private terrace framed by the tranquil garden.

A translucent glass and concrete body attached to the house was built for vertical circulation, it offers views of the outside at all times, and contains the staircase: a simple and sober black metal structure. This geometric element creates cohesion between the pre-existing and the new sections, and is an artistic element on the façade that perfectly matches the classical modernist style of the original residence.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
DDA Despacho de Arquitectura
Office
Cite: "CdV House / DDA Despacho de Arquitectura" 05 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/569521/cdv-house-dda-despacho-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.