the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. figueroa.arq
  6. VRP House / Figueroa.ARQ

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

VRP House / Figueroa.ARQ

  • 01:00 - 21 November, 2014
VRP House / Figueroa.ARQ
VRP House / Figueroa.ARQ, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon Courtesy of Figueroa.ARQ © Nelson Kon + 15

  • Architects

  • Location

    São Paulo, Brazil
  • Architect in Charge

    Mario Figueroa, Marcus Vinicius Damon, Leticia Tamisari
  • Collaborators

    Guilherme Bravin, Marcelo Venzon, Clayton Matos, Oma Rodrigues.
  • Photographs

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The project was created from a request for refurbishment of a 40’s village house, in Barra Funda. The house in question already had a state of great disrepair and modification from the original. Externally, we believe that the most appropriate way would interfere contemporary, marking the news, however, trying to catch proportions that value village, giving the opportunity to the neighbors to rethink what they are doing this mischaracterization of the village assembly process.

Courtesy of Figueroa.ARQ
Courtesy of Figueroa.ARQ

As can be seen in the existing plans, the house was extremely compartmentalized. It made the house dimly lit and therefore moist. Our proposal of the maximum ground clearance, turning the modest plot of 4x16m in a generous, lit and ventilated place. We chose to draw and describe an integrative emptiness that permeates the whole house.

The kitchen becomes a compartmentalized condition and service condition for inclusive, social and common sense. We chose to organize the kitchen linearly, parallel to the border, providing a tight integration with patio. Pablo Neruda had written about the poetics of Patio: "The courtyard is a wonderful place, where is the Earth and the Sun are at noon." What makes a patio a special place goes through the appropriate choice of spatial proportion and integrator direction to which it is intended.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The upper floor consists of two bedrooms on the ends of the ground and a large bathroom in the middle. Among them, we have two empty: one internal and one external. The internal void receives the stairs connecting the two floors of the house. In the external, vertical garden and patio.  The connection between the bedrooms and the bathroom light is given by metal walkways and castings that strengthen the idea of having the void as integrator.

Diagram
Diagram

The light for us is always an element of design, be it natural or artificial. The voids in our projects always have these two luminous conditions. The master bedroom was treated with the same generosity and simplicity of the rest of the project. The connection to the guest room is through an open and integrated with the Vertical Garden Patio and walkway. As the homes of Tadao Ando, the guest relates to the conditions of nature to have access to their rooms.

At the same time, be open catwalk this Outdoor Patio empty which is also guarantees a much better condition also for the garden and for those who use the patio itself.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

About this office
Cite: "VRP House / Figueroa.ARQ" 21 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/569142/vrp-house-figueroa-arq/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.